De afschaffing van BTW-teruggave op zonnepanelen. Wat houdt dit in?

Wet- en regelgeving rondom groene energie en zonnepanelen is volop in beweging. Het afgelopen jaar alleen al zagen we veel veranderen. Er is een prijsplafond voor energie bijvoorbeeld. Maar ook op het gebied van BTW gaat er wat veranderen.

Wat verandert er dan precies? Als consument hoeft u in 2023 geen BTW meer te betalen voor zonnepanelen. Dat is goed nieuws, want hierdoor worden het te betalen bedrag voor zonnepanelen lager. Wat houdt dit in? We leggen het hier uit. 

BTW op zonnepanelen 

Net als bij veel andere producten, zit er BTW op zonnepanelen. Dit is 21 procent. Op de factuur voor zonnepanelen staat dit standaard opgenomen. Per 1 januari gaat dit percentage naar 0 procent. 

In het verleden was het zo dat deze BTW terug te vragen was. Als klant betaal u de BTW op de rekening en later kon u deze terugvragen. De Nederlandse overheid stimuleert groene energie en als beloning mocht u dit bedrag terugvragen. 

Inmiddels is de overheid hiervan afgestapt. Niet omdat groene energie geen beloning meer verdient, maar omdat het een extra administratieve taak is. Waarom iets betalen als je het later weer terugkrijgt? 

Voor- en nadelen 

In feite verandert er niet veel. U krijgt geen BTW meer terug, maar dit bedrag hoeft u ook niet te betalen. Loopt u als consument dus geld mis? Nee. Er wordt alleen niet meer met geld heen en weer geschoven. Daarnaast vervalt de eenmalige forfait ook. Dit scheelt €20 per 1000 wp geïnstalleerd vermogen.

Voor zowel de Belastingdienst als voor uzelf scheelt dit tijd. De administratieve rompslomp wordt zo weggenomen. Ook hoop het kabinet hiermee particulieren te stimuleren om zonnepanelen te kopen. Het lijkt nu alsof zonnepanelen goedkoper worden. In feite is dit niet zo, want het geld was in het verleden ook al terug te vragen. 

BTW-teruggave zonnepanelen

Zonnepanelen besteld in 2022 

Heeft u zonnepanelen besteld voordat deze maatregelen in werking trad? Dan heeft u nog gewoon recht op de BTW-teruggave. Indien u de aanbetaling voor zonnepanelen in 2022 heeft gedaan, dan kunt u in 2023 de BTW nog terugvragen tot 1 maart. Dit kunt u ook doen voordat Mobisolar de zonnepanelen bij u heeft geplaatst. 

Uiteraard helpen wij u met de administratie. Na de volledige instelling van de zonnepanelen, zorgen wij voor een complete uitleg. Heeft u tijdens het bestelproces al vragen, laat het ons dan ook gerust weten. 

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.