Vandebron: Dit is waarom je betaalt voor het terugleveren

Het is de meeste mensen in Nederland niet ontgaan. Energieleverancier Vandebron is het eerste bedrijf dat een heffing oplegt voor het terugleveren van stroom aan het energienet. De berichtgeving zorgde afgelopen week voor veel verontwaardiging en onbegrip. De negatieve reacties op het besluit van Vandebron zijn te begrijpen, aangezien de berichtgeving vanuit de media een bepaald beeld schetst. 

  • Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren zonnestroom – van RTL Nieuws.
  • Overtollige stroom zonnepanelen bij Vandebron niets meer waard, consumenten moeten gaan betalen – volgens Solar Magazine.
  • ‘Het klinkt gek maar ‘de vervuiler betaalt’ gaat ook gelden voor mensen met veel zonnepanelen – schrijf het AD.
  • Zonnepaneleneigenaar is bij energiebedrijf Vandebron elke maand extra geld kwijt – de kop van Nu.nl.

De koppen van de nieuwsredacties zijn niet onjuist, maar geven wel een vertekend beeld. Slecht nieuws verkoopt nou eenmaal beter. Daar zijn de meeste mensen zich van bewust. Wat veel van de koppen achterwege laten, is dat zonnepanelen nog steeds winstgevend zijn. Het artikel op de website van de NOS lijkt nog het dichtst bij de waarheid te blijven: “Zonnepanelen straks iets minder voordelig voor klanten Vandebron”. Stroom opwekken met zonnepanelen blijft aantrekkelijk. Het bespaart je jaarlijks geld, het is nog steeds duurzaam en je bent met panelen op je dak alsnog goedkoper uit dan zonder. Dat energieleveranciers een vergoeding gaan rekenen, is overigens geen nieuws. Dit zat eraan te komen en is niet meer dan logisch. Om dit goed te begrijpen, dienen we een aantal vragen te beantwoorden. 

Waarom moeten mensen betalen voor het terugleveren van stroom? 

Simpel gezegd maken energieleveranciers kosten door teruggeleverde stroom te verwerken. Het elektriciteitsnet moet onderhouden worden, kabels dienen vaker vervangen te worden, evenals de relevante apparatuur binnen het net. Vergelijk het met het kopen van een brood. Stel je voor dat je een aantal broden bij de Albert Heijn koopt voor een vaste inkoopprijs. Je neemt deze mee naar huis, eet er één op, bakt er zelf een aantal borden bij en je gaat vervolgens terug naar de supermarkt. Voor precies dezelfde prijs verkoop je de overgebleven broden weer terug aan de Albert Heijn, die verplicht is om alle broden van jou af te nemen. Dit doe je twee keer per maand, samen met de rest van het dorp. Voor jou en jouw dorpsgenoten is dit aantrekkelijk, want jullie zijn verzekerd van eten én hebben de mogelijkheid eventuele restanten terug te verkopen. Intussen draait de Albert Heijn overuren om alle broden weer in ontvangst te nemen. Met alle bijbehorende kosten van dien. 

Wat is de redenering van VandeBron? 

Het bovenstaande voorbeeld is natuurlijk een fictief verhaal, maar komt in grote mate wel overeen met het besluit van VandeBron. Als eigenaar van zonnepanelen mag je nog steeds stroom terugleveren, maar krijg je een lagere vergoeding. Het bedrijf maakt maandelijks meer kosten door stroom te verwerken. Deze kosten doorbelasten aan alle klanten is niet eerlijk, want er zijn nou eenmaal ook mensen die geen zonnepanelen hebben. Wanneer er dus niets zal veranderen dan betekent dit dat de mensen zonder zonnepanelen zullen opdraaien voor de stijgende kosten. De rekening wordt ergens neergelegd.

Hoe zit het dan met de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een systeem waarbij de zonnestroom die je zelf niet gebruikt, wordt weggestreept tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Het is een soort ruilsysteem. Als je op een zonnige dag meer energie produceert dan je verbruikt, gaat deze overtollige energie terug naar het net. ’s Avonds, wanneer de zon onder is en je zonnepanelen geen energie opwekken, neem je stroom af van het net. Aan het eind van het jaar kijkt je energieleverancier naar het verschil tussen wat je hebt geleverd en wat je hebt verbruikt in dat jaar. Als je meer hebt teruggeleverd dan verbruikt, krijg je een vergoeding. Dat is hoe de salderingsregeling werkt. 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling, die zonnepaneelbezitters in staat stelt om de stroom die ze terugleveren aan het net weg te strepen tegen de stroom die ze afnemen, heeft de afgelopen jaren een cruciale rol gespeeld in de populariteit van zonnepanelen in Nederland. Het was financieel aantrekkelijk: voor elke kilowattuur die je teruglevert, kreeg je hetzelfde tarief als wat je betaalt voor een kilowattuur van het energiebedrijf. Echter, als je meer stroom terugleverde dan je verbruikte, werd een lager tarief gehanteerd voor dat overschot.Maar waarom verandert dit systeem? Ten eerste zijn zonnepanelen in de loop der jaren goedkoper en efficiënter geworden. Hierdoor is het ook zonder de salderingsregeling aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Daarnaast heeft de regeling fiscale gevolgen voor de overheid. Omdat er geen belasting wordt geheven over de weggestreepte elektriciteit, mist de overheid belastinginkomsten. Bovendien maken energieleveranciers extra kosten door de regeling, kosten die uiteindelijk worden doorberekend aan alle klanten. Dus ook aan degenen zonder zonnepanelen. Dit resulteert in een hoger energietarief voor iedereen. Om deze redenen heeft het kabinet besloten de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, met als doel deze in 2031 volledig te beëindigen.

Wat is terugleververgoeding?

De terugleververgoeding is een soort beloning voor het overschot aan energie dat je produceert met je zonnepanelen. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, gaat deze overtollige energie terug naar het elektriciteitsnet. Voor deze teruggeleverde energie ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding is vaak lager dan de prijs die je betaalt voor het afnemen van stroom, maar het zorgt er wel voor dat je energierekening lager wordt.

Wat is overschot?

Simpel gezegd is overschot de energie die zonnepanelen opwekken, maar die je niet direct in huis gebruikt. Op zonnige dagen, vooral tijdens piekuren, kunnen jouw zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment nodig hebt. Deze extra energie wordt teruggeleverd aan het net en vormt je overschot. Desondanks blijft de investering in zonnepanelen lonend. Zelfs zonder de salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar, terwijl ze gemiddeld 25 jaar meegaan. Het is dus een duurzame investering die op de lange termijn zowel financieel als ecologisch rendement oplevert. 

Renderen zonnepanelen nog steeds?

Absoluut! Ondanks de nieuwe regelingen en de veranderende marktdynamiek blijven zonnepanelen een rendabele investering. De voordelen, zoals het verminderen van je energierekening, bijdragen aan een duurzamere wereld en het ontvangen van een terugleververgoeding voor je overschot, wegen  allemaal ruimschoots op tegen de kosten. Daarom adviseren we bij Mobisolar altijd om net zoveel panelen om jouw persoonlijke verbruik volledig te dekken. De markt is zeer dynamisch en verandert continu, maar één ding is zeker: zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering. Door bewust te kiezen voor het aantal panelen dat past bij je verbruik, maximaliseer je de voordelen en minimaliseer je de kosten.

Deel dit:

Meer berichten

Bekijk binnen 1 minuut wat je kunt besparen

In 3 korte stappen een voorstel op maat, inclusief prijsindicatie en opbrengst per jaar.