In de wereld van elektrische auto’s zijn er verschillende manieren om je auto op te laden. Toch zijn de verschillen tussen een laadpaal en het gebruik van een losse stekker voor het opladen van bijvoorbeeld een plug-in hybride niet altijd duidelijk. Wij leggen je het verschil uit tussen deze twee oplaadopties en waarom je in sommige gevallen zou kunnen kiezen voor een laadpunt en een losse stekker in plaats van een volledige laadpaal.
Een laadpaal is een vaste oplaadinstallatie die je aan je huis kunt laten installeren. Het is speciaal ontworpen voor het opladen van elektrische voertuigen en kan vaak een hogere laadcapaciteit bieden dan een standaard stopcontact. Er zijn verschillende soorten laadpalen, variërend van eenvoudige modellen voor thuisgebruik tot meer geavanceerde varianten die je bijvoorbeeld op openbare parkeerplaatsen vindt.
Opladen met een losse stekker
Veel plug-in hybride voertuigen kunnen worden opgeladen met een eenvoudige, draagbare stekker die je in een normaal stopcontact kunt steken. Dit betekent dat je niet per se een laadpaal nodig hebt om je auto op te laden, maar kiest voor een speciaal laadpunt. Deze stekkers hebben vaak een ingebouwde transformator die de stroom op een veilig niveau houdt, waardoor het opladen van je auto via een standaard stopcontact mogelijk is.
Voordelen van opladen Plug-in Hybrid stekker:
Kostenbesparing: Een van de grootste voordelen van het gebruik van een losse stekker is dat je geen dure laadpaal hoeft te installeren. De kosten van een laadpaal inclusief installatie kunnen variëren van €1.500 tot €3.000, afhankelijk van het type laadpaal en eventuele aanpassingen aan je elektriciteitsnetwerk. Met een losse stekker vermijd je deze kosten.
Flexibiliteit: Omdat je alleen een standaard stopcontact nodig hebt, kun je bijna overal je auto opladen, zolang er een stopcontact in de buurt is. Dit is handig als je op bezoek bent bij vrienden of familie die geen laadpaal hebben.
Lage vermogensvraag: Plug-in hybrides hebben over het algemeen kleinere batterijen dan volledig elektrische auto’s. Dit betekent dat de langere oplaadtijd via een stopcontact vaak geen groot probleem is, omdat je de auto niet dagelijks hoeft op te laden.
Enkele overwegingen waarom opladen met een losse stekker aantrekkelijker kan zijn, zijn zoals eerder genoemd onder andere het besparen op de installatiekosten van een laadpaal. Ook is het opladen met een stekker eenvoudig en al snel voldoende omdat plug-in hybrides doorgaans kleinere batterijen hebben dan volledig elektrische voertuigen. Zo duurt het opladen via een normaal stopcontact vaak maar enkele uren. Als je bijvoorbeeld je auto ’s nachts oplaadt, is deze de volgende ochtend vaak weer klaar voor gebruik.
Veel woningen hebben nog geen stopcontact op de plek waar je je plugin hybrid wilt opladen. Wij kunnen dit voor je regelen. We zorgen ervoor dat dit oplaadpunt voldoet aan alle normen en op de locatie naar wens wordt geplaatst. Deze kabel krijgt een eigen zekering in je meterkast, en is zo veilig voor gebruik.
Daarnaast is een upgrade vanaf een losse stekker zo geregeld. Besluit je namelijk om toch helemaal elektrisch te gaan rijden? Dat kan makkelijk geregeld worden. Wij installeren de losse kabelaansluiting namelijk altijd zo dat de juiste aansluiting voor een laadpaal al aanwezig is. Zo is het overstappen naar volledig elektrisch goedkoper en gemakkelijker.
Wij installeren zowel laadpalen als losse stekkers. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!