Stroom opwekken met zonnepanelen buiten de zomermaanden

Wat heb je aan zonnepanelen op momenten dat de zon niet schijnt? Meer dan u waarschijnlijk denkt. Het klopt dat zonnepanelen het meeste opwekken als de zon aan de hemel staat. De zomermaanden zijn dus het meest gunstige voor uw energieverbruik. Dit zal niemand verbazen. Toch is het goed om te weten dat u niet alleen afhankelijk bent van de zomermaanden. Ook buiten de zomermaanden produceren uw zonnepanelen stroom. Hoe dit precies werkt, leest u in dit artikel. 

Doen zonnepanelen het ook als het bewolkt is? 

Jazeker, uw zonnepanelen werken ook als het bewolkt is. Wel is het zo dat de opbrengst van uw panelen kan afnemen als de bewolking toeneemt. U kunt het vergelijken met zonnen op het strand. De kracht van de zon is minder sterk als er veel bewolking is. Toch is het op dat soort momenten verstandig om zonnebrand in te smeren. Bewolking houdt de zon namelijk niet volledig tegen. Zo werkt het met zonnepanelen ook. Ondanks een bewolkte lucht, produceren uw zonnepanelen alsnog stroom. De mate waarin de opbrengst van de panelen afneemt, hangt af van de dikte van de bewolking en de intensiteit van het licht dat door de wolken heen komt. Moderne zonnepanelen zijn daarnaast ook ontworpen om bij weinig licht te presteren. Dit betekent dat zelfs op bewolkte dagen, zonnepanelen nog steeds elektriciteit kunnen opwekken.


Heb je ‘s avonds ook profijt van zonnepanelen? 

Het korte antwoord is ‘nee’. Zonnepanelen leveren geen energie op als het donker is. In de zomermaanden kan de zon in de avond schijnen, maar in de andere seizoenen leveren zonnepanelen geen stroom op als het donker is. Gelukkig is er wel ander voordeel te behalen in de avonduren. De opbrengst van uw zonnepanelen kunt u alsnog gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Bijvoorbeeld met een batterij of een accu. Heeft u een eigen energieopslagsysteem? Dan kunt u de energie die overdag is opgewekt, opslaan om in de avond te gebruiken. Met een batterij of accu kunt u dus profiteren van de energie die overdag is opgewekt. Zelfs op momenten dat de zon niet meer schijnt. 

Hoe werkt het met zonnepanelen in de winter? 

Ook in de wintermaanden schijnt de zon. Wel in mindere mate, maar uw zonnepanelen wekken ook in de winter stroom op. De opbrengst is lager dan in de zomer, omdat de felheid van de zon en het aantal zonuren nou eenmaal minder is. Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om ook bij koud weer te presteren. Veel zonnepanelen werken zelfs beter bij koudere temperaturen. Dit heeft te maken met de elektrische geleidbaarheid van de materialen in de panelen. Wel is het belangrijk om uw zonnepanelen in de winter regelmatig schoon te houden. Zo haalt u het maximale uit uw energie-opbrengsten. Zorg ervoor dat de panelen op een hoek zijn gericht die de meeste zonnestraling opvangt. Daarnaast moeten er geen obstakels zijn die de zon blokkeren. Ook is het belangrijk om de panelen regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat vuil, sneeuw of ijs de prestaties van de panelen verminderen.

Hoeveel levert een zonnepaneel in de winter? 

De opbrengsten van uw panelen zijn in de zomer hoger dan in de winter. Dit is logisch. Uw zonnepanelen leveren in de winter ongeveer 30 tot 50% minder op dan in de zomer. Over het algemeen wekken zonnepanelen in een wintermaand gemiddeld 2 tot 4 kilo watt (kWh) op. Dit is een gemiddelde en afhankelijk van verschillende factoren. Bewolking en sneeuwval hebben ook invloed op de prestaties van uw zonnepanelen.

Wat is de beste maand voor zonnepanelen? 

Het antwoord zal weinig mensen verbazen. In Nederland is de periode tussen april en september de beste tijd voor zonnepanelen. Vooral de maanden juni, juli en augustus hebben de meeste zonuren. Maar vergeet dus niet dat óók buiten de zomermaanden zonnepanelen zeker nog wat opleveren.

Heeft u meer vragen? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart