Er gebeurt nogsteeds veel in de media rondom zonnepanelen. De vraag; ‘Zijn zonnepanelen nog wel rendabel?’ speelt nu al een tijdje. Wij zeggen dan natuurlijk; ja! Zeker zijn zonnepanelen nog rendabel. Om het goed te laten zien spoelen we even door naar 2027.
Waarom 2027?
In 2027 is het gedaan met de salderingsregeling. Tenminste, de eerste kamer moet nog akkoord geven, en de data wordt nog wel eens aangepast, maar we gaan er voor nu even vanuit. Dit betekent dat de salderingsregeling dus 1 januari 2027 afgeschaft wordt. Hier aan vast zit dat, naar verwachting, energiebedrijven terugleverkosten dan ook gaan afbouwen, al niet laten vervallen. En dan nóg zijn zonnepanelen rendabel. We leggen het uit:
Terugleverkosten nu vs. In 2027
Met terugleveren bespaar je geld. Tenminste, met de stroom die je direct gebruikt. Dit kun je weten door te kijken naar wat de stroomprijs zou zijn als je het in zou moeten kopen. Directe consumptie zorgt er nu voor dat je op elke kWh die je verbruikt, je ongeveer 32 cent bespaard. Dit klinkt als weinig, maar loopt natuurlijk best lekker op gedurende een jaar. Zo zorgen 8 zonnepanelen al voor een jaarlijkse besparing op je energiekosten van 40%, wat omgerekend zo’n €400 is.
Rekensom;
Stel je verbruikt 3500 kWh per jaar en hebt 10 zonnepanelen die 4530 kWh opwekken. Je bespaart dan 448 euro door directe consumptie van 1400 kWh. Daarnaast bespaar je 672 euro door 2100 kWh te salderen. Voor de resterende 1030 kWh ontvang je 51 euro aan terugleververgoeding. Met de terugleverkosten van Eneco (11,5 cent per kWh), blijft er uiteindelijk nog 811 euro per jaar over. Dit betekent dat je met zonnepanelen nog steeds bijna driekwart van je elektriciteitskosten bespaart, gedurende 25 tot 30 jaar.
Maar; wat gebeurt er dan na 1 januari 2027?
Omdat de salderingsregeling wordt afgeschaft, krijgen energiemaatschappijen vrijbrief om zelf de vergoeding voor terugleveren te bepalen. Dit klinkt natuurlijk oneerlijk, maar zorgt ervoor dat energiemaatschappijen wel blijven bestaan. Bedenk het alvolgt;
De dalende energiebelasting tot 2030, van bijna 11 cent per kWh in 2024 naar bijna 8 cent in 2030, vermindert de noodzaak van salderen. Zonder saldering en met de dalende energiebelasting, kan een huishouden met een vast contract nog steeds meer dan 650 euro per jaar besparen. Met een dynamisch energiecontract kan de besparing oplopen tot 830 euro per jaar, waardoor de zonnepanelen zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dus; zonnepanelen zijn alsnog een slimme investering. Dit zullen ze altijd zijn. Wil je nou wél nog even genieten van extra voordelen? Ga dan nu nog voor zonnepanelen. Zo maak je nog gebruik van de voordelen van de terugleverkosten.