Hoe kan het dat ik minder terug lever dan dat mijn zonnepanelen opwekken? 

Het kopen van zonnepanelen is een populaire manier geworden om energie op te wekken en te besparen op energiekosten. Veel klanten van Mobisolar zijn verrast wanneer ze ontdekken dat ze niet altijd evenveel energie terugleveren als dat ze opwekken. 

Dit roept vragen op.  Wat gebeurt er met stroom op het moment dat deze verdwijnt tussen de zonnepanelen en de meterkast? In dit artikel geven we uitleg. Er zijn namelijk logische verklaringen voor het verschil tussen opgewekte en teruggeleverde energie.

Uw zonnepanelen produceren opgewekte energie. Deze energie vindt haar weg naar de meterkast en kan worden teruggeleverd aan het energienet. Teruggeleverde energie is dus de stroom die niet in uw huis wordt verbruikt, maar wordt teruggeleverd aan uw energiemaatschappij. 

Waar komt het verschil vandaan? 

Bij zonnepanelen van Mobisolar krijgt u standaard een monitoring app van SolarEdge. Zo kunt u precies zien wat uw zonnepanelen opleveren. Deze monitoring geeft altijd alleen de opgewekte stroom weer van de zonnepanelen en stopt dan met meten.  Het kan zijn dat uw zonnepanelen meer opleveren dan dat u teruglevert aan uw energiemaatschappij. 

Hier zijn twee verklaringen voor. Enerzijds heeft het met uw energieverbruik te maken, anderzijds gaat er een klein percentage aan stroom verloren. Dit is minimaal, maar toch goed om te vermelden.

Eigen verbruik 

De kans is vrij groot dat uw woning tijdens het lezen van dit artikel stroom verbruikt. Telefoons die opladen, een wasmachine die draait, of lampen die branden. Op het moment dat u stroom teruglevert, wordt er waarschijnlijk ook stroom verbruikt. 

Dit komt rechtstreeks van de zonnepanelen. Daar komt het verschil vandaan. Het overschot van zonnestroom wordt het energienet in gestuurd en passeert de meter. Dit wordt geregistreerd als teruglevering.

Hierdoor zit er een verschil in de cijfers. De app van SolarEdge meldt dat u een bepaalde hoeveelheid hebt opgewekt, terwijl de nota van de energieleverancier iets anders zegt.

Technische verliezen 

Helaas zit er ook altijd verlies een op de kabel van de omvormer tot de meterkast. Dit proberen we zo minimaal mogelijk te houden. 

Het elektriciteitsnet is ontworpen voor éénrichtingsverkeer, van de centrale naar de consument. Teruglevering van energie aan het net vereist aanpassingen aan de netwerkinfrastructuur, en er kunnen beperkingen zijn in de hoeveelheid energie die teruggeleverd wordt.

Er is geen vast percentage dat het verlies van stroom uitdrukt. Wel is bekend dat het gemiddelde verlies tussen de 2 en 3% ligt. Dit verlies wordt veroorzaakt door technische verliezen tijdens de overdracht van energie en beperkingen in het elektriciteitsnet. 

Het gaat hier om een erg klein percentage, maar heeft wel invloed op het verschil in cijfers. Dit verschil komt voornamelijk door het verbruik van stroom in uw woning. 

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Vraag het onze tevreden klanten!

Makkelijk en snel een offerte aanvragen

Wij waren al een tijdje op zoek naar een partij om zonnepanelen te laten leggen. Onze schoonzoon is ook werkzaam in de installatie, waardoor ik goed wist waar ik naar moest kijken. Eenmaal in contact met onze elektriciën kregen wij het advies om contact op te nemen met Mobisolar.

Keuze maken zonnepanelen

Ik kwam voor het eerst in contact met Mobisolar toen ik de monteurs bij mij in de straat aan het werk zag. Twee goed ingewerkte mannen die hun zaakjes goed op orde hadden: een bus en aanhanger die goed opgeruimd waren. Op een structurele manier werkten zij op het dak volgens alle maatstaven die nodig zijn om veilig en kwalitatief te werken.

Optimale zonneplan

Mij spreekt de persoonlijke aanpak erg aan bij Mobisolar. Eenmaal in contact gekomen werd er pro-actief meegedacht over de optimale oplossing voor onze zonne-energie, zoals de btw, het legplan en bekabeling. Uiteindelijk kon onze montage mooi gecombineerd worden met die van onze dochter, verderop in de straat!

Duurzame energie thuis

Wij wonen inmiddels 10 jaar in onze woning. Mijn man wilde al heel lang zonnepanelen, maar ik vond het eigenlijk niet zo mooi staan zo aan de voorkant van ons huis.
Toen onze buren aan de andere kant van ons blok zonnepanelen namen, was het me eigenlijk niet eens opgevallen. Toen kon ik dus geen nee meer zeggen! Maar… ik wilde wel heel graag zwarte panelen.