Het onderhoud van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om groene energie op te wekken en geld te besparen op uw energierekening. Een zonnepaneel is een investering. Om uw zonnepaneel zo lang mogelijk mee te laten gaan, is regelmatig onderhoud nodig. Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Wilt u het maximale uit uw opbrengsten halen, dan zijn er een aantal zaken die u jaarlijks kunt controleren. Schade, vuil, de bekabeling en de prestaties van uw zonnepanelen zijn enkele voorbeelden. Zonnepanelen hebben dus geen maandelijks onderhoud nodig. Wilt u toch zeker zijn van goed werkende panelen? Dan is het goed om één keer per jaar een grondige check en schoonmaak te doen. 

Zonnepanelen schoonmaken

Goed nieuws eerst: de panelen op uw dak zijn zelfreinigend. Tijd aan reiniging is dus minimaal. Uw zonnepanelen bestaan uit glas. Dit betekent dat vuil en viezigheid makkelijk van de panelen afspoelt. Door regen bijvoorbeeld. Wanneer is het dan wel verstandig om panelen schoon te maken? In de lente, als er weinig regen is en de zon niet te fel is. Vooral in de drogere periodes van het jaar kan er zand of vuiligheid achterblijven. U kunt een glazenwasser inzetten, of zelf aan de slag met een spons of borstel. Een belangrijke tip: gebruik alleen water zonder schoonmaakmiddel. Het laatste wat u wilt is strepen op uw zonnepanelen. Deze weerkaatsen de straling van de zon. Hierdoor gaat uw rendement omlaag. 

Schade controleren 

De zonnepanelen van Mobisolar gaan lang mee. Onze panelen zijn van Das Solar en behoren tot de beste producten van 2023. Toch is het goed om uw panelen regelmatig op schade te controleren. Uw panelen zijn aan de buitenkant van uw huis geplaatst. Dit betekent dat er kans op schade is. Bij een jaarlijkse controle kunt u de zonnepanelen op krassen, barsten of andere beschadigingen controleren. Heeft u een schade ontdekt? Neem dan contact op met Mobisolar. We sturen zo snel mogelijk iemand langs om de beschadiging te controleren. 

Omvormer en bekabeling 

Zonder omvormer zijn uw zonnepanelen waardeloos. De omvormer is het belangrijkste onderdeel in uw installatie. Deze zorgt er namelijk voor dat de groene stroom wordt omgezet in wisselstroom. Ook een omvormer wilt u meenemen in uw jaarlijkse controle. U kunt uw omvormer controleren op schades, maar ook op de brandende lampjes. Ziet u een groen of blauw lampje branden? Dan is er niets aan de hand. Een rood lampje betekent dat er een storing is. In dit geval kunt u het beste met Mobisolar bellen. Ook de bekabeling kunt u jaarlijks controleren. Dit doet u met het blote oog, om na te gaan of er geen beschadigingen zijn. Kabels kunt u ook met een doekje reinigen. Stof rondom bekabeling en andere toestellen haalt u het liefste weg. Dit draagt bij aan levensduur van het materiaal. 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart