De stijgende gasprijzen en een blik op de toekomst

De kranten stonden afgelopen weken vol met nieuwsberichten over de stijgende gasprijzen. Het is een terugkerend fenomeen: voorpagina’s en nieuwsberichten met schreeuwende koppen die de oplopende energiekosten aankondigen.

AD
Europese gasprijs stijgt tot hoogste niveau in vier maanden
BNRGasprijs stijgt weer door vrees grote oorlog
Nu.nlGasprijs flink gestegen door dreigende stakingen in Australië
Financial TimesEU considers price cap extension to avert winter gas crisis

Wat is er aan de hand met de gasprijzen?

De gasprijs is de afgelopen weken flink gestegen. Voor november is de gasprijs €51,25,- per megawattuur, voor dit jaar een van de hoogste prijzen tot nu toe. De verwachting is dat de gasprijzen de komende winter nog meer zullen stijgen.

Het stijgen van de gasprijzen heeft meerdere oorzaken:

  • De oorlog in Israël-Palestina
  • Het stilleggen van een Israelisch olieveld als gevolg van de oorlog
  • Stakingen in de Australische aardgasindustrie
  • De tijdelijke sluiting van een pijpleiding tussen Finland en Estland door een lek

Internationale spanningen op het geopolitieke speelveld hebben invloed op de beursprijzen. Dit is iets van alle tijden. Er hoeft maar wat in de wereld te gebeuren en burgers voelen het in de portemonnee.

Wat is er te doen tegen de stijgende gasprijzen?

Vervelend genoeg zijn de gasprijzen iets waar we als consumenten beperkt invloed op hebben. De gasprijs op de beurs is onderhevig aan conflicten die ver bij ons vandaan liggen. Tegen een stijgende gasprijs is niet veel te doen. De oplossing zit ‘m in het zoeken naar alternatieven.

De eerste stap begint bij bewustwording. Als er één belangrijke les is die we uit de nieuwsberichten kunnen halen, is dat we als burgers en consumenten beperkt grip op onze portemonnee hebben. Tenminste, zolang we onze huizen volledig met gas blijven verwarmen.

De vraag is in hoeverre we dit nog willen toelaten. Is het een fijn idee dat er jaarlijks meer geld uit onze portemonnee verdwijnt, zonder dat we hier wat over te zeggen hebben? Het lijkt me niet.

De alternatieven voor de komende jaren

Inmiddels zijn er steeds meer mensen in Nederland die er wél voor kiezen om het heft in eigen handen te nemen. Want waarom zou je geld blijven betalen voor deze gasprijzen, terwijl er duurzamere oplossingen bestaan die veel goedkoper zijn?

Zonnepanelen zijn een goede eerste stap om meer grip op de energierekening te krijgen. En ja, ik snap dat dit als een commercieel verhaal klinkt als je het van mij hoort. Gelukkig is dit geen pleidooi om zonnepanelen te kopen, maar vooral om na te denken over de toekomst.

De energieprijzen zullen toch ook weer een keer dalen? Ja, er zijn ook voorspellingen dat de stijgende trend weer een keer zal dalen. Maar één ding is zeker: de energiemarkt blijft onrustig, en dan met name op de gasmarkt. Aldus de woorden van energie-expert Koen Kuijper.

We zijn in Europa afhankelijk van verschillende landen, bedrijven en de situatie op de globale energiemarkt. Niemand weet wat er precies met de prijzen gaat gebeuren. Die onzekerheid houdt mensen gevangen.

Wat is de oplossing? Het is vrij simpel: zorg dat je minder afhankelijk van gas- en energieprijzen wordt! De energiemarkt is onvoorspelbaar en de stabiliteit van de prijzen is niet bepaald betrouwbaar. Waarom zou je blijven verwarmen en koken op gas als dat niet nodig is?

Wat zijn de alternatieven?

Voor de komende jaren zijn er meerdere alternatieven die je als consument kan overwegen. Dit betekent niet dat je vandaag de dag duizenden euro’s moet gaan investeren in nieuwe apparaten. Daar zeg ik wel bij dat je beter vroeg dan laat kan beginnen met besparen.

Dat neemt overigens niet weg dat je soms tijd nodig hebt om geld uit te geven. Als je iets wil overwegen in de toekomst, dan kan je de volgende investeringen tegen elkaar afwegen.

Zonnepanelen
Dit is natuurlijk een open deur die ik intrap. Dat zonnepanelen meer dan €1.000,- op jaarbasis besparen, is een gegeven dat je overal op de website van Mobisolar terugvindt. Dit is dan ook geen nieuwe informatie, maar we blijven het benadrukken.

Elektrisch koken
In veel keukens wordt nog op gas gekookt. Geheel logisch, want dat is hoe we het altijd gedaan hebben. Maar wist je dat een elektrische kookplaat een stuk goedkoper is in verbruik? Met een eenmalige investering kook je voortaan op elektriciteit in plaats van gas. En geloof me, het eten smaakt precies hetzelfde!

Warmtepomp
Een CV-ketel vervangen met een warmtepomp is een flinke investering, maar op de lange termijn voordeliger. Warmtepompen zijn relatief nieuw op de markt en bestaan in verschillende vormen. Sommige zijn volledig elektrisch, andere werken hybridisch. Minder gas, meer elektra.

Een thuisbatterij
In de toekomst wordt de salderingsregeling afgebouwd. Dit betekent dat stroom terugleveren met zonnepanelen minder aantrekkelijk wordt. Je krijgt dan minder geld voor het terugleveren aan het net. Wat dus betekent dat je de stroom van je zonnepanelen zelf wilt gaan gebruiken. Met een thuisbatterij leg je een voorraad aan stroom aan die je op elk moment kan inzetten. Ook dit is een investering, maar gaat in de toekomst veel geld besparen.

Meer info over duurzame alternatieven?

Bij MobiSolar doen we meer dan alleen zonnepanelen verkopen. We bieden een kennisplatform voor duurzame oplossingen en helpen consumenten in de energietransitie. Bovenstaande oplossingen zijn vooral benoemd om mensen bewust te maken van alternatieven. Ik ben me ervan bewust dat het investeren in duurzame oplossingen een grote stap is.

Dit artikel is ook niet bedoeld om mensen aan te zetten om vandaag nog volledig van het gas af te gaan. Wat ik hier vooral wil meegeven, is dat we de komende jaren anders met ons energieverbruik moeten omgaan.

Heb jij vragen over het verduurzamen van jouw woning? Of ben je benieuwd hoeveel geld je kan besparen met zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team met verkoopadviseurs staat elke werkdag tussen 09.00 en 17.00 voor je klaar!

Deel dit:

Meer berichten

Bekijk binnen 1 minuut wat je kunt besparen

In 3 korte stappen een voorstel op maat, inclusief prijsindicatie en opbrengst per jaar.