Grote groei thuisbatterij in Nederland 

Nederland heeft het afgelopen jaar een grote stap gezet richting duurzaamheid met de installatie van 24.000 thuisbatterijen(!). Dit blijkt uit het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25. In combinatie met 400 nieuwe zakelijke batterijen is de totale opslagcapaciteit hiermee toegenomen tot 410 megawattuur. 

De vraag naar een thuisbatterij blijft groeien 

Uit het rapport blijkt dat grote batterijsystemen verantwoordelijk waren voor 46 procent van de nieuw geïnstalleerde opslagcapaciteit, en dat kleinschalige batterijen, zoals thuisbatterijen, zorgde voor 33 procent. Dit toont aan dat zowel huishoudens als bedrijven steeds meer gebruik maken van batterijopslag om duurzame energie beter te benutten. 

Bij grote bedrijven en organisaties is de batterijopslagcapaciteit het snelst gegroeid. Deze markt verviervoudigde in 2023 ten opzichte van het jaar daarvoor. In de commerciële sector werd de capaciteit verdubbeld, terwijl de huishoudens een verdrievoudiging zag van de batterijopslagcapaciteit. Dat geeft aan dat de vraag naar een batterij in elke sector hard groeit. 

Thuisbatterij: een nieuwe trend 

Volgens Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker bij DNE Research, staat de batterijmarkt in Nederland aan het begin van een vergelijkbare groei zoals we eerder zagen bij zonne-energie. “Steeds meer Nederlanders met zonnepanelen zullen waarschijnlijk gaan investeren in energieopslag,” zegt Medarac. Nederland heeft eind 2023 een totale batterijopslagcapaciteit van 621 megawattuur bereikt, wat een groei van maar liefst 260 procent betekent ten opzichte van het jaar daarvoor.  

Qua opslagcapaciteit scoort Nederland iets onder het Europese gemiddelde. Waar de gemiddelde capaciteit per Europeaan op 48,4 wattuur ligt, heeft Nederland een capaciteit van 34,9 wattuur per hoofd van de bevolking. Oostenrijk voert de lijst aan met een indrukwekkende 236,6 wattuur, gevolgd door Duitsland met 142,5 wattuur. 

De toekomst van batterijopslag in Nederland 

De snelle groei van batterijopslag, zowel bij bedrijven als particulieren, laat zien dat energieopslag een grote rol gaat spelen in het verduurzamen van ons energiesysteem. Vooral nu de salderingsregeling langzaam afgebouwd wordt, zullen steeds meer huishoudens en bedrijven overstappen op systemen die hen helpen om meer van hun eigen opgewekte stroom te gebruiken. Dit zal niet alleen financiële voordelen opleveren, maar ook bijdragen aan de stabiliteit van ons elektriciteitsnet. 

Deel dit:

Meer berichten

Bekijk binnen 1 minuut wat je kunt besparen

In 3 korte stappen een voorstel op maat, inclusief prijsindicatie en opbrengst per jaar.