Serviceplan Mobisolar de oplossing voor zonnepaneeleigenaren zonder installateur

Dat je over twee jaar niets meer krijgt voor teveel opgewekte stroom, slaat bij eigenaren van zonnepanelen in als een bom. En niet alleen bij eigenaren: het ene na het andere installatiebedrijf gaat op de fles. Niels Veerman van MobiSolar in Amersfoort ziet wat dat voor een problemen met zich meebrengt.

De telefoon staat roodgloeiend op bedrijventerrein Calveen in Amersfoort-Noord. Medewerkers van Mobisolar spreken dagelijks met bezorgde en gedupeerde zonnepanelen-eigenaren van wie de systemen niet meer werken, waardoor zij hun rendement verder in rook zien opgaan. Het gaat om consumenten die ooit panelen hebben aangeschaft bij een installateur die inmiddels niet meer bestaat, als gevolg van de talloze faillissementen in de branche.

„Het is chaos”, vertelt eigenaar Niels Veerman. „Er zijn zo ontzettend veel mensen met zonnepanelen op het dak die niet correct werken. Veel mensen hebben het zelf niet eens door. Ze zien een foutmelding niet, terwijl de panelen geen stroom opwekken. Het rendement dat mensen maken met zonnepanelen is door de afbouw van de salderingsregeling al minder geworden, maar gaat nu van ‘weinig rendement’ naar ‘geen rendement’. Dit is echt zorgelijk”, aldus Niels.

"We zijn een regionaal opererend bedrijf, maar mensen uit het hele land weten ons opeens te vinden"

Met de aanschaf van zonnepanelen doen consumenten een investering. Ze leggen een bedrag neer van tussen de 2000 en 6000 euro, afhankelijk van het aantal panelen. Dit bedrag verdienen ze terug door stroom op te wekken en terug te leveren. Nu de salderingsregeling wordt afgeschaft, krijgen consumenten minder geld voor het terugleveren van stroom.
 
De vraag naar zonnepanelen is hierdoor ingezakt, wat tot faillissementen heeft geleid. In 2024 gingen minstens zeventig bedrijven in de branche op de fles, en dit waren lang niet altijd kleinere spelers. Grote bedrijven als Solarclarity, BonGo Solar, Novavolk en Solar4All: zomaar een verzameling van grote bedrijven die vorig jaar omvielen.

Vandaag de dag zijn er dus veel consumenten die geen installateur meer hebben. En als je installatie met panelen dan niet werkt op dagen dat de zon schijnt, kan je dus nergens terecht. ,,Ergens is het logisch dat dit gebeurt, maar ik had dit niet zien aankomen. We zijn een regionaal opererend bedrijf, maar mensen uit het hele land weten ons opeens te vinden,” vertelt Niels verder.

Speciaal team opgericht

Mobisolar heeft zelfs een speciaal team opgericht om consumenten te helpen die tegen foutmeldingen aanlopen. „We komen ook wel eens installaties tegen die niet volgens de NEN-norm zijn aangesloten”, legt Niels uit. „Hierdoor wordt het risico op kortsluiting of zelfs brand ook groter. Dit laat zien hoe belangrijk het is om een vaste installateur te hebben.”

In veel van dit soort gevallen moet de Amersfoortse ondernemer nieuwe klanten melden dat een installatie niet veilig is en aan vervanging toe is, wat tot kosten leidt. „Een deel van de consumenten die we spreken, spreken over foutmeldingen en defecten die we makkelijk kunnen verhelpen. Vaak doen we een snelle reparatie, waardoor panelen meteen weer werken en direct weer geld opleveren. Komen we erachter dat het om een onveilige aansluiting gaat, dan is het een ander verhaal.”

‘Vervelend’

Het geluid van MobiSolar staat volgens branchevereniging Holland Solar zeker niet op zichzelf. „Het is natuurlijk vervelend als je een probleem hebt met je panelen en er dan achterkomt dat je installateur niet meer bestaat”, vertelt algemeen directeur Wijnand van Hooff. „Er zijn zonnepanelenbedrijven die hier op inspelen en dit soort klanten service aanbieden. Het is ook wel weer mooi om te zien dat de markt dit vanzelf oplost.”

Deel dit:

Meer berichten

Bekijk binnen 1 minuut wat je kunt besparen

In 3 korte stappen een voorstel op maat, inclusief prijsindicatie en opbrengst per jaar.