4 Tips om terugleverkosten van energieleveranciers te vermijden

Terugleverkosten, helaas ontkomen we er niet aan totdat de salderinsgregeling wordt afgeschaft. Maar wat weinig in het nieuws besproken wordt, is dat je zelf invloed hebt om terugleverkosten te vermijden. Let op, de opbouw van de terugleverkosten verschilt per energieleverancier. Kijk dus goed naar je eigen leverancier en bekijk welke maatregelen voor jou het meeste effect zullen hebben.

 

Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn de kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor het terugleveren van zelf opgewekte elektriciteit, zoals stroom van zonnepanelen, aan het elektriciteitsnet. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Een slimme meter registreert deze teruggeleverde stroom, en je krijgt hiervoor een vergoeding. Sommige energieleveranciers brengen echter administratieve kosten in rekening voor het verwerken van deze teruglevering, en deze kosten worden terugleverkosten genoemd.

 

Hoe kan je terugleverkosten vermijden?

Hieronder geven we een aantal praktische tips om de terugleverkosten te vermijden en de winst uit je zelfopgewekte stroom te optimaliseren.

  1. Huidige apparaten slim(mer) gebruiken
  2. Maximaliseer zelfconsumptie van opgewekte stroom
  3. Dynamisch energiecontract
  4. Investeer in energieopslag

 

1.    Huidige apparaten slim(mer) gebruiken

Om terugleverkosten te verminderen is het slim om te kijken naar de apparaten die je al in huis hebt. Wanneer je deze apparaten aanzet op het moment dat de zon schijnt, zal je veel meer stroom zelf gebruiken, en dus minder terugleveren.

Gebruik huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers overdag wanneer je zonnepanelen de meeste stroom produceren. Sommige apparaten zijn zelfs smart en kunnen communiceren met je zonnepanelen. Op deze manier benut je je zonne-energie optimaal. Homewizard heeft een handige meter waarmee je sommige apparaten kunt aansturen.

 

2.    Maximaliseer zelfconsumptie van opgewekte stroom

Wanneer je je huidige apparaten slim hebt afgestemd op het opwekprofiel van je zonnepanelen, zou het kunnen dat je stroom overhoudt. In dit geval kan het verstandig zijn om te kijken naar apparaten die stroom gebruiken en mogelijk bijdragen aan je wooncomfort. Een airco in de zomer is bijvoorbeeld een apparaat wat je voorheen niet kocht omdat het veel stroom gebruikt. Echter zal dit nu tot een minimum beperkt blijven wanneer je dit apparaat inschakelt als de zon schijnt. Dit kan ook gelden voor een laadpaal, warmtepomp of een boiler. Door dit te doen zal je terugleverkosten vermijden.

 

3.    Dynamisch energiecontract

Met een dynamisch contract wordt er per uur een ander tarief gerekend. Zo betaal je altijd de prijs die een kWh waard is op dat moment. Met zo’n contract heb je geen terugleverkosten. De inkoop- en verkoopprijs zijn dus hetzelfde, door de salderingsregeling. en wordt het bedrag negatief, dan zet je je zonnepanelen uit. Hier lees je hoe.

Een dynamisch energiecontract houdt in dat de prijzen voor het afnemen en terugleveren van energie variëren gedurende de dag, afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit in tegenstelling tot vaste of variabele contracten, waar de tarieven minder vaak veranderen. partijen die dit aanbieden zijn bijvoorbeeld Tibber of ANWB energie.

 

4.    Investeer in energieopslag

Wanneer je alle bovenstaande tips al hebt toegepast in je woning, is het slim om te kijken naar energieopslag. Dit kan bijvoorbeeld door een thuisbatterij te laten plaatsen. Een thuisbatterij kan overtollige energie opslaan die overdag wordt opgewekt en  deze ’s avonds of ’s nachts gebruiken wanneer je zonnepanelen geen stroom produceren.

Op deze manier ben je minder afhankelijk van het net. Een batterij maakt het mogelijk om in combinatie met een dynamisch tarief op dure momenten stroom uit je batterij halen, waardoor je niet duur hoeft in te kopen. Indien je batterij niet vol raakt van je zonnepanelen, zal deze laden wanneer een KWh goedkoop is. Zo profiteer je altijd van de laagste prijs.

Een andere manier om terugleverkosten te vermijden is om bijvoorbeeld je overschot aan stroom gedurende de dag te gebruiken om warm water op te warmen. Op deze manier voorkom je terugleverkosten, maar bespaar je ook op gas. Dit is ook een vorm van energieopslag, doordat je het water al eerder verwarmd en pas gebruikt wanneer je het nodig hebt.

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart