Hoe een slimme airco je energiekosten kan verlagen met zonnepanelen

Je kent het wel: de zwoele zomerdagen waarbij de temperatuur in huis ondraaglijk wordt. Je wilt niets liever dan de airconditioning aanzetten, maar je schrikt bij het zien van je energierekening aan het einde van de maand. Airconditioning is perfect te combineren met zonnepanelen. Wanneer de zon veel schijnt, warmt je huis op en wekken je zonnepanelen veel stroom op. Door deze stroom direct te gebruiken voor je airco kost het je vrijwel niets en houd je je huis koel.

De stroom die je zelf opwekt is meer waard als je deze direct gebruikt in plaats van teruglevert aan het net. Dit komt door de terugleverkosten die energieleveranciers hanteren, en vanaf 2027 de afschaffing van de salderingsregeling. Direct stroom gebruiken loont dus.

Hoe kun je genieten van een koel huis zonder dat de kosten uit de hand lopen? Het antwoord ligt in een slimme airco die werkt op de energie van je zonnepanelen. Laten we eens kijken hoe dit kan werken voor jou.

 

Zonnepanelen en slimme airco: De Oplossing voor Hoge Energiekosten

Eén van de grootste nadelen van een airco is het hoge energieverbruik. Maar hier komt de kracht van zonnepanelen om de hoek kijken. Door je airco tijdens de zonuren aan te zetten, kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dit maakt de combinatie van zonnepanelen en een slimme airco een slimme investering voor je huis.

Financiële Voordelen

 1. Lagere energiekosten: Door je airco te voeden met zonne-energie, verlaag je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Dit betekent lagere energierekeningen.
 2. Maximaal gebruik van zelf opgewekte energie: Met de huidige lage terugleverkosten en de afschaffing van de salderingsregeling is het voordeliger om de opgewekte energie direct zelf te gebruiken. Door je airco te laten draaien op zonne-energie benut je optimaal je eigen stroom.
 3. Snellere terugverdientijd: De besparingen op je energierekening helpen de initiële kosten van zonnepanelen en airco sneller terug te verdienen.
 4. Verhoogde huizenwaarde: Huizen met duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen en energiezuinige airco’s zijn aantrekkelijker voor kopers, wat de waarde van je huis kan verhogen.

 

Milieuvriendelijke Voordelen

 1. Verminderde CO2-uitstoot: Gebruik maken van zonne-energie vermindert je CO2-voetafdruk, wat bijdraagt aan een schoner milieu.
 2. Duurzame Energie: Zonnepanelen bieden een onuitputtelijke bron van energie. Het gebruik van deze energie voor je airco maakt je huishouden duurzamer.

 

Hoe Werkt een slimme Airco?

Een slimme airconditioner, of smart airco, biedt meer dan alleen koeling. Met de integratie van technologie, bedien je je airco gemakkelijk via je smartphone, tablet of andere slimme apparaten. Maar hoe werkt dit precies en waarom is het handig voor jou?

Voordelen van een slimme Airco

 1. Afstandsbediening: Stel je voor dat je je airco kunt aanzetten terwijl je nog onderweg naar huis bent. Dit betekent thuiskomen in een heerlijk koel huis.
 2. Energiebeheer: Slimme airco’s geven je inzicht in je energieverbruik. Hierdoor kun je zien hoeveel energie je verbruikt en waar je kunt besparen.
 3. Geofencing: Met geofencing schakelt je airco automatisch uit wanneer je het huis verlaat en weer aan als je in de buurt komt. Dit bespaart energie en kosten.

 

Koppelen van een slimme Airco met Zonnepanelen

Nu je weet hoe een slimme airco werkt, is de volgende stap om deze te koppelen aan je zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat je maximaal profiteert van de gratis energie die je zonnepanelen opwekken.

 1. Installatie van Zonnepanelen: Zorg ervoor dat je zonnepanelen correct zijn geïnstalleerd en optimaal werken. Dit is de basis voor het hele systeem.
 2. Kies een Geschikte Smart Airco: Niet alle airco’s zijn gelijk. Kies een model dat compatibel is met je domoticasysteem en zonnepanelen.
 3. Domoticasysteem: Integreer je slimme airco met je bestaande domoticasysteem om je energiegebruik te optimaliseren.
 4. Energiebeheer App: Gebruik een app om inzicht te krijgen in je energieproductie en -verbruik. Hiermee kun je plannen wanneer je je airco gebruikt, afhankelijk van hoeveel energie je zonnepanelen opwekken.
 5. Automatisering: Stel automatiseringsregels in zodat je airco automatisch aan gaat wanneer je zonnepanelen genoeg energie produceren en uit gaat als de productie daalt.

 

Tips voor Optimalisatie

 • Timing: Gebruik je airco voornamelijk tijdens de piekuren van zonne-energieproductie om optimaal gebruik te maken van je opgewekte energie.
 • Instellingen: Zet je airco op een efficiënte temperatuur die zowel comfortabel als energiezuinig is.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud van zowel je zonnepanelen als je airco zorgt voor maximale efficiëntie.

 

Met de toenemende zomerse temperaturen en stijgende energiekosten is het tijd om slim om te gaan met je energieverbruik. De huidige terugleverkosten en de afschaffing van de salderingsregeling maken het nog belangrijker om je eigen opgewekte energie direct te gebruiken. Door een slimme airco te koppelen aan je zonnepanelen, kun je niet alleen genieten van een koel huis, maar ook je energiekosten verlagen en je ecologische voetafdruk verminderen. Bij Mobisolar staan we klaar om je te helpen bij het vinden van de beste oplossingen voor een duurzaam en comfortabel huis. Samen maken we de wereld een stukje groener!

 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart