Kabinet schrapt salderingsregeling

Een onverwachte wending in het debat wat de salderingsregeling betreft”, zegt Niels Veerman, eigenaar van Mobisolar. ,,Afgelopen week bleek dat de nieuwe coalitie in Den Haag de wet rondom salderen niet in 2031, maar in 2027 volledig afgebouwd wil hebben. Het leidt in heel Nederland tot commotie en onbegrip.”  Krantpublicatie Stad Amersfoort 29-05-2024.

,,Toch is het ook deze week weer belangrijk om duiding te geven bij dit onderwerp. Het nieuwe besluit van de nieuwe coalitie heeft namelijk ook een groot voordeel: er wordt langzamerhand steeds meer duidelijk. De spelregels worden kenbaar gemaakt.”

OORZAAK EN GEVOLG

,,In februari leek het er even op dat de salderingsregeling in stand bleef. Bij een stemming in de Eerste Kamer bleek dat er geen meerderheid was voor het wetsvoorstel. Toen wisten we al dat het salderingsdossier verre van afgelopen was.
Wat mensen en nieuwsredacties soms een beetje lijken te vergeten, is wat in de situatie rondom het salderen de oorzaak en gevolg zijn. Op een zeker moment kwam er onvoldoende duidelijkheid of, en wanneer, de salderingsregeling werd afgebouwd – de oorzaak lag dus bij de politieke besluitvorming. Als gevolg zijn energieleveranciers zelf terugleverkosten gaan leveren.”

 

ONOMKEERBAAR

,,Goed om te onthouden: de afbouw van de salderingsregeling is altijd onomkeerbaar geweest. We wisten altijd al dat salderen een houdbaarheidsdatum had. Tien jaar geleden wisten we dat, afgelopen winter werden we eraan herinnerd en ook vandaag de dag is dat de nieuwe realiteit. Het is in de praktijk namelijk vrij simpel: zolang de salderingsregeling in stand blijft, is de kans vrij groot dat energieleveranciers terugleverkosten gaan heffen – iets wat we het afgelopen jaar aan levende lijve hebben ondervonden. Laten we het dus vooral positief bekijken. Doordat er nu een politieke beslissing is genomen, hoeven energieleveranciers geen extra kosten in het leven te roepen.”

 

BEHOUD CONTROLE

,,Bij MobiSolar merken we dat nieuwe en bestaande klanten vooral blij zijn dat ze weten waar ze aan toe zijn. De motivatie om zonnepanelen te kopen is de afgelopen tijd simpelweg veranderd van energie besparen naar minder afhankelijk zijn van externe partijen. Dit laatste punt is ook wat in de toekomst belangrijker zal worden: je energieverbruik in eigen handen hebben. Wil je controle houden over je verbruik en niet steeds moeten dealen met de beslissingen, bijvoorbeeld vanuit het bedrijfsleven of politiek Den Haag? Dat begrijpen wij. Daarom is MobiSolar zich in rap tempo aan het ontwikkelen tot totaalinstallateur, zodat we onze klanten op alle duurzaamheidsgebieden kunnen bedienen.”

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart