Goed nieuws: De salderingsregeling blijft

Goed nieuws voor eigenaren zonnepanelen: de salderingsregeling blijft! 

Een investering in zonnepanelen is van de één op de andere dag ineens een stuk meer geld waard. Vandaag werd bekend dat de salderingsregeling blijft en dus niet wordt afgebouwd. Dit betekent dat het terugleveren van zonnestroom de komende jaren extra voordelig blijft – en dus meer geld oplevert. 

Wat is er gebeurd in Den Haag?

Meer dan een jaar geleden heeft de Tweede Kamer ingestemd met het afbouwen van de salderingsregeling. Het salderen van stroom is voordelig voor eigenaren van zonnepanelen, maar de overheid loopt geld mis door de regeling. Daarom is door het parlement ingestemd om de regeling af te bouwen. 

Tegen de verwachting in, bleek afgelopen week dat er geen meerderheid was in de Eerste Kamer om het wetsvoorstel ook daadwerkelijk goed te keuren. De stem van GroenLinks-PvdA zou doorslaggevend zijn geweest, maar deze partij heeft haar steun ingetrokken. Zonnepanelen worden steeds toegankelijker voor mensen met een lager inkomen en dan moet je vooral geen subsidies gaan intrekken, vindt de partij. 

Wat betekent dit voor mensen met zonnepanelen? 

Huishoudens met zonnepanelen blijven de komende jaren profiteren van de salderingsregeling. Eerst zou de regeling worden afgebouwd, wat zou betekenen dat je elk jaar een lagere vergoeding krijgt voor het salderen. Nu de regeling stand houdt, blijf je als eigenaar van zonnepanelen stroom terugleveren tegen het gunstigste tarief. 

Wat zegt dit over de investering in zonnepanelen? 

Het komt erop neer dat een investering in zonnepanelen rendabeler is dan aanvankelijk gedacht werd. Aangezien de regeling niet wordt afgebouwd, blijf je als eigenaar van zonnepanelen tegen hetzelfde tarief terugleveren als waar je voor afneemt. Per jaar bespaar je dus meer geld, waardoor de investering sneller is terugverdiend. Voorheen was de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar, nu zou dat voor een gemiddeld huishouden 4 jaar kunnen zijn. Dit is per situatie natuurlijk verschillend, maar de terugverdientijd loopt wel aanzienlijk terug. 

En nadat de panelen zijn terugverdiend? Dan bespaar je elk jaar gemiddeld €1000,-, als het niet meer is. Dat de salderingsregeling in stand blijft, is in alle opzichten positief.

Wil je de mogelijkheden van zonnepanelen bespreken? Neem dan gerust contact op met MobiSolar. Via deze link doe je een proefberekening

Niels Veerman schrijft elke twee weken over duurzame onderwerpen.

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart