Geld besparen met de app van SolarEdge

De app van SolarEdge heeft een nieuwe functie voor klanten met een dynamisch energiecontract. Deze functie helpt je om geld te besparen door tijdelijk de productie van je zonnepanelen uit te schakelen. Ja, dat lees je goed. Je zonnepanelen worden tijdelijk uitgeschakeld wanneer de app negatieve stroomprijzen signaleert. 

Consumenten met een dynamisch energiecontract van SolarEdge weten hoe vaak de prijs van energie fluctueert. Het is bijna een hele dagtaak om het beste moment uit te kiezen om zo goedkoop mogelijk stroom te verbruiken. Met de nieuwe appfunctie in de 24/7 Monitoring-app hoef jij je nu niet meer te bekommeren om het meest gunstige moment uit te zoeken. Dat doet onze app met SolarEdge nu voor jou!

Maar is het uitschakelen van zonnepanelen wel een positieve oplossing? Voordat we deze vraag beantwoorden, leggen we eerst uit hoe deze nieuwe app-functie kan bijdragen aan je energieverbruik. Zo weet jij of deze slimme functie voor jou van toepassing is.

Vraag en aanbod van energie

Negatieve stroomprijzen

Normaal gesproken betaal je voor het afnemen van stroom van het elektriciteitsnet. Bij een dynamisch energiecontract betaal je alleen de inkoopprijs van stroom. Vraag en aanbod beïnvloeden deze inkoopprijs. Hoe hoger het aanbod van stroom, hoe lager de stroomprijs. Maar wanneer de vraag naar stroom hoger is dan het aanbod, dan stijgt de stroomprijs weer.

Steeds meer huishoudens investeren momenteel in zonnepanelen. Dit betekent dat het aanbod van zonne-energie gestaag groeit. Hierdoor komt er meer stroom op het elektriciteitsnet. Op het moment dat er een overaanbod aan zonne-energie is en de vraag laag is, kan de prijs van elektriciteit negatief worden. Dit wordt een ‘negatieve stroomprijs’ genoemd. 

Hoe ontstaan negatieve stroomprijzen?

De zon schijnt het felst tussen 12.00 en 15.00 uur. In die periode wordt de meeste zonne-energie opgewekt. Toch kan in die drie uur de vraag naar energie heel laag zijn. Er is dan meer aanbod dan vraag naar stroom. Het verbruiken van energie van het netwerk levert daardoor zelfs geld op.

Hoe werkt dit? Het is verstandig om je energieverbruik te verplaatsen naar de uren met negatieve energieprijzen. Door zoveel mogelijk extra energie te verbruiken tijdens de uren dat de energieprijs negatief staat, bespaar je op energiekosten. Stel bijvoorbeeld dat je een elektrische auto hebt. Je kunt deze ‘gratis’ opladen op het moment dat er meer aanbod dan vraag naar stroom is.

Fluctuerende energieprijzen

Consumenten die gebruikmaken van een dynamisch energiecontract bij SolarEdge kunnen dagelijks inzien in hoeverre hun energieprijzen veranderen. Elke dag wordt de inkoopprijs van stroom namelijk rond 15.00 uur bepaald voor de komende dag. Maar om dit constant in de gaten te houden is bijna een hele dagtaak. Weinig mensen hebben hier tijd voor.

Hier is nu dus een oplossing voor bedacht. De speciale functie in de 24/7 monitoring-app houdt de prijzen van de energiemarkt in de gaten. Hierdoor hoef jij je geen zorgen meer te maken om het gunstigste moment uit te zoeken om stroom te verbruiken. Dit wordt met de nieuwe functie in de app nu voor je gedaan. 

Het tijdelijk stopzetten energieproductie

Automatisch uitschakelen van zonnepanelen

Het tijdelijk stopzetten van de productie van zonnepanelen klinkt wellicht gek. Toch is dit een slimme zet. Omdat het bijhouden van de dagelijks veranderende energieprijzen heel veel tijd kost, is deze speciale app-functie ontwikkeld. 

Deze functie in de app is gekoppeld aan de dynamische marktprijzen. Zodra de marktprijzen negatief worden, worden jouw zonnepanelen automatisch uitgeschakeld. Hierdoor haal je het maximale verbruik uit je zonnepanelen én kun je profiteren van ‘gratis stroom’. Zonder hier zelf naar om te hoeven kijken!

Minder overbelasting op het energienetwerk

Tegenwoordig is er veel opspraak over de salderingsregeling. Wanneer je geen stroom verbruikt van je eigen opgewekte zonne-energie, wordt deze stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hier moet je sinds kort geld voor inleveren. 

Met de nieuwe productiestop functie voorkom je dat je hoeft in te leveren. Je zonnepanelen staan immers uit. Daarnaast zorgt deze tijdelijke uitschakeling voor het verminderen van netcongestie. Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar het transport van elektriciteit de capaciteit van het netwerk overschrijdt. Dit gebeurt tijdens zogenaamde piekmomenten. 

Hoe activeer ik de nieuwe functie?

  • Stap 1: Open de app van SolarEdge en ga naar ‘Instellingen’.
  • Stap 2: Tik op ‘Elektriciteitstarief’ en kies ‘Elektriciteitsleverancier’.
  • Stap 3: Tik op ‘Dynamische marktprijzen (ENTSO-E)
  • Stap 4: Stel de elektriciteitsleverancier in op ‘Dynamisch’ ⇾ de instellingen voor dynamische tarieven worden nu geactiveerd.
  • Stap 5: Schakel vervolgens de functie ‘Negatieve tariefoptimalisatie’ in en voeg het tarief toe dat boven op de ruwe dynamische marktprijs in rekening wordt gebracht (bijvoorbeeld €0,12).
  • Stap 6: Klik op ‘Opslaan’. 

Je app is nu ingesteld voor de negatieve tariefoptimalisatie!

Meer informatie over zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een goede basis voor duurzame energie. Een installatie met zonnepanelen is slechts het begin. In de toekomst gaan warmtepompen, thuisbatterijen en laadpalen een grotere rol spelen. We zullen allemaal bewuster om moeten gaan met ons energieverbruik en daar zetten we bij MobiSolar actief op in.

Bij MobiSolar doen we meer dan alleen zonnepanelen verkopen. Wij bieden een kennisplatform voor verduurzaming en groene technologie. Op onze site vind je kennisartikelen en antwoorden op relevante onderwerpen.

Heb je vragen over zonnepanelen? Of over zonne-energie? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat elke werkdag van 09.00 tot 17.00 voor je klaar!

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart