7 Tips voor het vergelijken van airco offertes

Bij Mobisolar begrijpen we dat de aanschaf van een airconditioning systeem een belangrijke beslissing is. Of je nu op zoek bent naar verkoeling in de zomer, verwarming in de winter, of gewoon een betere luchtkwaliteit in huis wilt, een airco kan een waardevolle investering zijn. In dit artikel leggen we uit hoe een airco werkt, waar je op moet letten bij de aanschaf, en geven we tips voor het vergelijken van offertes.

Hoe Werkt een Airco?

Een airconditioning systeem met een binnen- en buitenunit, vaak een split airco genoemd, werkt door warmte van binnen naar buiten te transporteren. Dit proces gebeurt in een cyclus die door vier hoofdcomponenten wordt ondersteund:

 1. Binnenunit (Verdamper): De binnenunit zuigt de warme lucht uit de ruimte aan en blaast deze over de koelvinnen die gevuld zijn met koelmiddel. Dit koelmiddel absorbeert de warmte, waardoor de lucht afkoelt. De afgekoelde lucht wordt vervolgens terug de kamer ingeblazen.
 2. Koelmiddel: Dit is een speciale vloeistof die door het systeem circuleert en warmte absorbeert bij lage temperaturen en afgeeft bij hoge temperaturen. Het koelmiddel neemt de warmte op in de binnenunit en transporteert deze naar de buitenunit.
 3. Buitenunit (Condensor): De buitenunit ontvangt het verwarmde koelmiddel van de binnenunit. Hier wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht. Het koelmiddel koelt af en verandert van een gasvormige naar een vloeibare toestand, waarna het weer terug naar de binnenunit wordt gepompt om het proces te herhalen.
 4. Compressor: Dit is het hart van het systeem, die het koelmiddel door de hele cyclus pompt. De compressor verhoogt de druk en temperatuur van het koelmiddel, waardoor het naar de buitenunit kan stromen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een airco?

 1. Capaciteit en koelvermogen

Het is belangrijk om een airco te kiezen met de juiste capaciteit voor de ruimte die je wilt koelen of verwarmen. Capaciteit wordt gemeten in BTU (British Thermal Units) of kilowatt (kW). Een te kleine airco zal niet effectief zijn, terwijl een te grote unit energie verspilt en onnodig duur is. Overweeg factoren zoals de grootte van de ruimte, isolatie, aantal ramen, en de hoeveelheid direct zonlicht.

 1. Energie-efficiëntie

Kijk naar de energie-efficiëntie van de airco, aangegeven door de EER (Energy Efficiency Ratio) of de SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Een hogere EER of SEER betekent een efficiënter systeem dat minder energie verbruikt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar helpt ook om je energierekening laag te houden.

 1. Geluidniveau

Het geluidsniveau van een airco kan een belangrijke factor zijn, vooral als je het systeem in een slaapkamer of een stille werkruimte wilt installeren. Controleer de specificaties van de fabrikant voor het geluidniveau, gemeten in decibel (dB). Een stille airco is meestal minder dan 30 dB voor de binnenunit.

 1. Functies en extra’s

Moderne airconditioningsystemen worden geleverd met een verscheidenheid aan extra functies, zoals programmeerbare thermostaten, afstandsbedieningen, wifi-connectiviteit, en luchtzuiveringsfilters. Bepaal welke functies voor jou belangrijk zijn en of deze het extra geld waard zijn.

 1. Installatie en onderhoud

Een goede installatie is cruciaal voor de prestaties van je airco. Zorg ervoor dat de installatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde professional. Informeer ook naar het onderhoud van de airco, zoals het schoonmaken van filters en het bijvullen van het koelmiddel. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je systeem verlengen en de efficiëntie behouden.

 

7 Tips voor het vergelijken van airco offertes

Bij het aanschaffen van een airco is het belangrijk om verschillende offertes te vergelijken. Hier zijn enkele tips om je te helpen de beste keuze te maken:

 1. Vraag Meerdere Offertes aan: Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers om een goed beeld te krijgen van de marktprijzen en beschikbare opties.
 2. Controleer Specificaties: Zorg ervoor dat je de specificaties van de aangeboden systemen vergelijkt, zoals merk, capaciteit, energie-efficiëntie, en extra functies.
 3. Inclusief Installatiekosten: Vraag of de installatiekosten bij de offerte zijn inbegrepen. Sommige offertes lijken misschien goedkoper, maar kunnen hogere installatiekosten hebben, soms verstopt als stelpost.
 4. Garanties en Servicecontracten: Informeer naar de garanties en eventuele servicecontracten die worden aangeboden. Een langere garantie kan je extra gemoedsrust geven.
 5. Lees Reviews en Referenties: Kijk naar reviews van andere klanten en vraag om referenties. Dit kan je een idee geven van de betrouwbaarheid en servicekwaliteit van de leverancier.
 6. Energieverbruik en Kosten: Overweeg niet alleen de aanschafprijs, maar ook de operationele kosten. Een iets duurder, energiezuiniger systeem kan op de lange termijn goedkoper zijn.
 7. Vraag naar toekomstbestendigheid: sommige units zijn later nog uit te breiden, of kunnen gekoppeld worden met een domoticasysteem. Vraag naar de mogelijkheden.

 

Een airco kan het comfort in je huis aanzienlijk verbeteren, maar het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Bij Mobisolar staan we klaar om je te helpen met deskundig advies en kwalitatieve oplossingen. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige koeling voor de zomer of een geavanceerd systeem voor het hele jaar door, wij bieden airconditioningsystemen die aan jouw behoeften voldoen.

Neem de tijd om je opties te overwegen, de juiste specificaties te kiezen, en verschillende offertes te vergelijken. Zo zorg je ervoor dat je een systeem kiest dat efficiënt, stil en kosteneffectief is, en dat perfect aansluit bij jouw woonomstandigheden. Bij Mobisolar zorgen we ervoor dat je de beste oplossing krijgt voor een comfortabel en energiezuinig huis.

 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart