Wat is het verschil tussen een serie, parallel en micro-omvormer?

Als je de sprong wilt maken naar zonne-energie, is het begrijpen van de verschillende omvormers cruciaal. Deze componenten zijn de ruggengraat van elk zonne-energiesysteem, waarbij ze gelijkstroom omzetten in bruikbare wisselstroom. Hoe een omvormer werkt lees je hier.  Laten we dieper ingaan op de drie meest voorkomende typen omvormers: serie, parallel en micro.

 

Ervaring

Bij Mobisolar hebben we een bewezen staat van dienst als het gaat om het installeren en onderhouden van verschillende soorten omvormers voor zonne-energiesystemen. Met meer dan 10 jaar ervaring, en realisatie van duizenden systemen, hebben we een veel inzicht gekregen inde voor- en nadelen van serie-omvormers, parallel-omvormers en micro-omvormers. Hierdoor hebben we unieke inzichten hebben verkregen in de prestaties, betrouwbaarheid en mogelijkheden van deze systemen. Door deze diepgaande kennis met jou te delen, kunnen we je bijzonder goed helpen met het kiezen van de juiste omvormer voor je toekomstige systeem.

 

Wat is een Serie-omvormer?

Serie-omvormers, ook bekend als string-omvormers, hebben een lange geschiedenis in de zonne-energiesector. Ze zijn kosteneffectief en werken goed bij installaties met meerdere panelen. Het kenmerk van een serie-omvormer is dat alle zonnepanelen in serie zijn geschakeld, wat betekent dat de gelijkstroom van alle panelen samen naar de omvormer wordt geleid. Dit betekent dat de stroom die door één paneel wordt geproduceerd door alle panelen in dezelfde reeks stroomt voordat deze naar de omvormer gaat. Een voorbeeld hiervan is het merk Solax.

 

Voordelen:

  • Kosten: Serie-omvormers zijn vaak de goedkoopste optie, ideaal voor wie op zoek is naar een betaalbare installatie.
  • Efficiëntie: De opstartspanning is vaak wat lager, en wanneer er geen schaduw is presteert dit systeem goed.

 

Nadelen:

  • Prestatie-afhankelijkheid: De prestaties van het hele systeem zijn afhankelijk van het minst presterende paneel.
  • Schaduwgevoeligheid: Als één paneel wordt overschaduwd, beïnvloed dit de prestaties van de hele reeks.

 

Wat is een Parallel-omvormer?

Een Parallel-omvormer is een op optimizers gebaseerd systeem. Bieden een meer geavanceerde benadering door elk paneel individueel te beheren met behulp van power optimizers. Net als serie-omvormers zet een parallel-omvormer de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door zonnepanelen om in wisselstroom. Het verschil zit hem in het gebruik van power optimizers. Elk zonnepaneel heeft en eigen optimizer die de energieproductie optimaliseert van elk afzonderlijk paneel. Dit betekent dat elk paneel individueel wordt gecontroleerd en geoptimaliseerd, ongeacht de prestaties van de andere panelen in het systeem. Een voorbeeld hiervan is het merk Solaredge.

Voordelen:

  • Schaduwvermogen: Parallel-omvormers zijn beter bestand tegen schaduw dankzij individuele optimalisatie.
  • Prestatieonafhankelijkheid: De prestaties van één paneel beïnvloeden niet het hele systeem.
  • Monitoring: Gedetailleerde monitoring van elk paneel is mogelijk.
  • Veiligheid: optimizers detecteren wanneer een vlamboog kan ontstaan en schakelt direct een zonnepaneel uit. Zo kan er nooit brand ontstaan

 

Nadelen:

  • Kosten: Parallel-omvormers zijn doorgaans duurder dan serie-omvormers.
  • Opstartspanning: Je hebt minimaal 6 panelen nodig om de opstartspanning te halen zodat de zonnepanelen stroom opwekken

 

Wat is een micro-omvormer?

In tegenstelling tot serie-omvormers, waarbij alle panelen in serie zijn geschakeld en één omvormer wordt gebruikt voor het hele systeem, en parallel-omvormers, waarbij power optimizers worden gebruikt om de prestaties van individuele panelen te optimaliseren, wordt bij micro-omvormers elk zonnepaneel direct gekoppeld aan zijn eigen micro-omvormer. Dit betekent dat de gelijkstroom direct bij het zonnepaneel al wordt omgezet naar wisselstroom. Zo functioneren de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Een voorbeeld hiervan is het merk Enphase.

 

Voordelen:

  • Schaduwvermogen: Elk paneel presteert onafhankelijk, zelfs bij gedeeltelijke schaduw.
  • Prestatieonafhankelijkheid: De prestaties van één paneel beïnvloeden niet het hele systeem.
  • Monitoring: Gedetailleerde monitoring van elk paneel is mogelijk.
  • Veiligheid: optimizers detecteren wanneer een vlamboog kan ontstaan en schakelt direct een zonnepaneel uit. Zo kan er nooit brand ontstaan
  • Kleine configuratie mogelijk: Dit systeem is per paneel te installeren, zonder minimum.

 

Nadelen:

  • Kosten: Micro-omvormers zijn over het algemeen duurder vanwege de individuele omvormers per paneel.
  • Vermogen per omvormer: het vermogen van micro-omvormers ligt lager dan van het zonnepaneel, waardoor er altijd een verlies is.
  • niet onderscheidend: Er zitten niet meer voordelen aan micro ten opzicht van parallel.

 

 

Kom je er niet uit? laat je adviseren.

Zoals je leest zijn er verschillende voor- en nadelen van elke omvormer. Hier lees je wat de verschillende systemen jou gaan kosten. Mocht je naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen hebben over welk systeem in jouw situatie het beste is? Bel ons gerust, we denken altijd graag met je mee.

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart