Hoe werken omvormers en optimizers bij zonnepanelen? 

Hoe werken omvormers en optimizers bij zonnepanelen? 

De technologie achter een installatie met zonnepanelen roept soms vragen op bij nieuwe en klanten. Geheel begrijpelijk. Zonnepanelen zijn voor de meeste mensen nieuwe materie. Maar wees gerust, bij MobiSolar vind je alle uitleg die je nodig hebt! In dit artikel zoomen we in op de twee belangrijkste apparaten voor een zonnepaneel: omvormers en optimizers. Dit zijn de drijvende krachten achter jouw groene energievoorziening!

Als eigenaar van een set zonnepanelen is het goed om wat kennis te hebben over de functie van deze twee apparaten. Zo weet je precies hoe je het maximale uit je panelen haalt. En laten we eerlijk zijn: niemand wordt slechter van wat extra kennis! 

Omvormers 

Wat is een omvormer?
Elke set zonnepanelen heeft een omvormer. Dit apparaat is een essentiële schakel in de installatie en is onmisbaar voor het opwekken van energie. De omvormer is de spil in het web en onmisbaar voor groene stroomvoorziening. 

De rol van een omvormer
Binnen een installatie speelt de omvormer een belangrijke en cruciale rol. Niet alleen door stroom om te zetten, maar vooral door efficiëntie en veiligheid over het hele systeem te bewaken. Een omvormer is net een soort brein. En dan wel een slim brein dat alle relevante factoren, temperaturen en energieproductie in de gaten houdt. 

Stroom converteren
Omvormers zijn een soort computers die de opgewekte stroom van zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom. De stroom van zonnepanelen is namelijk niet meteen inzetbaar. Apparaten in huis maken namelijk gebruik van wisselstroom. De omvormer converteert de zonnestroom dus naar wisselstroom. 

Omvormers van SolarEdge

Bij MobiSolar werken we met omvormers van het merk SolarEdge. Dit is de marktleider op het gebied van groene en duurzame technologie, letterlijk een van de beste leveranciers op dit gebied. Meer weten over SolarEdge? Bekijk deze pagina. 

Een omvormer in huis
De omvormer van SolarEdge is een wit apparaat dat door onze monteurs aan de wand wordt geplaatst. Dit is altijd op een plek waar weinig tot geen stof is en waar de omvormer warmte kwijt kan. Vaak is dit in de garage, maar het komt ook voor dat we de omvormer op zolder of onder een afdakje plaatsen. Elk huis is anders, dus we passen ons altijd aan. 

Optimizers 

zonnepanelen in Nederland

Wat zijn optimizers?
Een zonnepaneel is een modern en geavanceerd stukje technologie. Bij het opwekken van stroom komt veel kijken, en daar heeft een paneel ondersteuning bij nodig. Daarom zijn de zonnepanelen van MobiSolar uitgerust met een optimizer. Dit is een soort mini-computer die elk zonnepaneel heeft om goed te presteren.  

De rol van een optimizer
Klein maar krachtig. Dat is hoe je een optimizer het beste kan beschrijven. Optimizers zorgen ervoor dat elk paneel optimaal functioneert en maximaal rendement ophaalt. Ligt een deel van jouw dak in de schaduw? Het feit dat het ene paneel dan geen stroom opwekt, heeft geen invloed op de andere panelen. Dat komt doordat elk paneel over een optimizer beschikt. 

Rendement en prestaties verhogen
Terwijl de omvormer een groot formaat heeft, is een optimizer een stuk kleiner. Optimizers zijn kleine apparaatjes die aan de zonnepanelen zijn bevestigd. We spreken bewust over optimizers in de meervoudsvorm: elk zonnepaneel heeft een eigen optimizer. 

Een installatie waarbij elk zonnepaneel een eigen optimizer heeft, is standaard parallel geschakeld. Dit betekent dat elk paneel individueel functioneert. In de praktijk leidt dit altijd tot betere prestaties en een hoger rendement. Meer info over parallel geschakelde zonnepanelen lees je in dit artikel. 

Meerwaarde
Panelen met optimizers presteren over het algemeen beter dan panelen zonder. Zoals gezegd is de optimizer een soort computertje dat de opbrengst van een paneel bijhoudt en actief defecten of storingen signaleert. Kies je voor zonnepanelen met optimizers, dan krijg je dus altijd meer voor je geld. 

Samenwerking met SolarEdge 

Bij MobiSolar zijn we er trots op dat we het bedrijf SolarEdge als vaste partner hebben voor zowel omvormers als optimizers. Er zijn weinig merken die kunnen tippen aan de kwaliteit die dit bedrijf levert. Dat is voor ons voldoende reden om met SolarEdge te werken.

SolarEdge investeert jaarlijks flink wat geld in research en ontwikkeling. Dit bedrijf is niet voor niets de marktleider op het gebied van groene technologie. MobiSolar draagt actief bij aan de energietransitie in Nederland. Daardoor is de keuze voor SolarEdge vrij makkelijk te onderbouwen. Een bedrijf dat koploper is in groene technologie draagt perfect bij aan onze missie. 

In november 2023 werd MobiSolar officieel gecertificeerd als Installer Plus door SolarEdge. CEO Zvi Lando kwam speciaal naar Nederland om ons de certificering toe te kennen. MobiSolar eigenaar Niels Veerman schreef er dit bericht over. 

Het installatieproces 

Uiteraard voorziet ons team in het uitvoeren van een volledige installatie. Voor onze klanten zijn we meer dan een installateur; we zijn een vaste partner op het gebied van groene stroom en duurzame technologie. Goede service en het aanbieden van een totaalpakket zijn voor ons geen kernwaarden, maar het absolute minimum van onze dienstverlening. 

Elke installatie is een uniek project en we denken daarom altijd met onze klanten mee. Het ene huis is anders dan het andere, dus we nemen de tijd om de zonnepanelen, omvormer en bekabeling netjes te plaatsen. 

Wil je meer lezen over ons installatieproces? Op deze pagina vind je alle info die je nodig hebt. Mocht je vragen hebben, dan kan je ons altijd bellen.  

Meer weten over zonnepanelen?

Na het lezen van dit artikel weet je in grote lijnen wat omvormers en optimizers doen. Fijn toch? Nu ben je bijna een expert op het gebied van groene technologie. 

Heb je al zonnepanelen, en wil je meer weten over de werking van jouw systeem, geef ons dan gerust een belletje. Ons team staat altijd klaar om je te helpen. 

Woon je in een huis dat nog geen zonnepanelen op het dak heeft liggen? Dan doe je er goed aan om eens een proefberekening te doen. Het kost je niets en je bent binnen 2 minuten klaar. Een proefberekening doe je via deze link. 

Vragen, opmerkingen of eens praten over zonnepanelen? We horen graag van je! 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart