Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Eén van de meest gestelde vragen van de mensen die wij spreken over zonnepanelen, is de vraag ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Deze vraag klinkt alsof hij simpel te beantwoorden is toch? Een zonnepaneel wekt een bepaald aantal kWh op, vermenigvuldig dit met het aantal en je hebt je antwoord. Toch zijn er een aantal variabelen die hier invloed op hebben. Deze zijn als volgt:

 

  1. Energieverbruik
  2. Type zonnepaneel en omvormer
  3. Toekomstplannen
  4. Dakoppervlak
  5. Oriëntatie
  6. Schaduw

 

Al deze variabelen worden uitgebreid besproken, zodat jij onderaan de streep precies weet hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor je woning.

 

1. Energieverbruik

Om te weten hoeveel zonnepanelen ik nodig heb om mijn verbruik te dekken, moet ik natuurlijk weten hoeveel energie ik per jaar verbruik. Je energieleverancier houdt dit nauwlettend in de gaten voor je. Iedere maand betaal je een voorschot voor stroom en gas. Dit wordt aan het einde van het jaar vergeleken met het daadwerkelijke verbruik met een jaarafrekening. In je jaarafrekening staat exact hoeveel kWh je verbruikt. Dit vind je door je ‘normaaltarief’ en ‘daltarief’ bij elkaar op te tellen.

Het is onverstandig om veel meer stroom op te wekken dan je jaarlijks verbruikt. De reden hiervoor is dat jouw energieleverancier je veel minder geld teruggeeft voor het overschot dat je hebt op jaarniveau. Wanneer je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt en jaarlijks 3.500 kWh stroom opwekt, dan zal er 3.000 kWh één op één gesaldeerd worden met je verbruik. Voor de 500 kWh die je meer hebt op hebt gewekt krijg je een terugleververgoeding. Deze vergoeding is echter veel minder dan wanneer je saldeert en dus niet slim om te doen. Er is één uitzondering op deze regel, daar lees je straks meer over.

 

2. Type zonnepaneel en omvormer

Nu duidelijk is hoeveel kWh er jaarlijks verbruikt wordt, is het van belang om het type zonnepaneel te bekijken. Wanneer je met 200Wp panelen zou werken heb je natuurlijk meer panelen nodig dan wanneer je een 450Wp paneel gebruikt. Je kiest uiteraard de panelen die op dit moment het beste zijn. Deze ontwikkeling gaat zeer snel, dus het is aan te raden om goed te kijken welk zonnepaneel op het moment dat jij zonnepanel koopt, het beste zijn.

De omvormer speelt een cruciale rol in de werking en efficiëntie van je systeem. Een parallelomvormer is duurder in aanschaf, maar zorgt voor een jaarlijks hogere opbrengst. Het resultaat: minder zonnepanelen en dus een hogere efficiëntie. Lees hier het verschil tussen parallel en serie.

 

3. Toekomstplannen

Wij weten als geen ander hoe veranderlijk het verbruik in je huishouden kan zijn. Toch is het slim om bij het vaststellen van het aantal zonnepanelen even te filosoferen op de toekomst. Zie jij jezelf binnen een jaar elektrisch rijden? Dan is het slim om dit extra verbruik mee te nemen in je aanvraag. Binnenkort gezinsuitbreiding? Ook dit heeft veel impact op je verbruik, waardoor een extra zonnepaneel geen overbodige luxe kan zijn.

Bovenstaande punten helpen je bij het vaststellen van het aantal panelen in theorie, maar er zijn een aantal praktische, vastgestelde condities, die invloed hebben op de opbrengst van elke zonnepaneel. Vaak kan je deze condities niet veranderen, maar het is belangrijk om dit te benoemen. Wanneer één of meerder condities nadelig zijn in jouw situatie, zou dit kunnen betekenen dat je meer zonnepanelen moet laten installeren.

 

4. Dakoppervlak

Het dakoppervlak bepaald hoeveel zonnepanelen je kan laten installeren. Hoe meer dakoppervlak je hebt hoe handiger dit is voor het plaatsen van zonnepanelen. Vaak plaatsen we de zonnepanelen zo hoog mogelijk op je dak, zodat deze bij zonsopkomst en ondergang zoveel mogelijk rendement hebben. Wanneer je voldoende dakoppervlak hebt, mogelijk op meerdere oriëntaties, dan berekenen wij op welke oriëntatie de zonnepanelen de meeste opbrengst hebben. Hier lees je hoe je kunt vaststellen of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

 

5. Oriëntatie

Zonnepanelen hebben de zon nodig om energie op te wekken. Daarom zijn Oost – west en zuid over het algemeen geschikt voor zonnepanelen. De noordkant heeft vaak meer schaduw, hoewel dit bij een lage hellingshoek ook nog zeker efficiënt kan zijn. Wanneer je meer stroom gebruikt in de ochtend dan in de namiddag, dan kan het interessanter zijn om meer zonnepanelen te plaatsen aan de oostkant. Zo gebruik je zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf.

 

6. Schaduw

Schaduw is de vijand van zonnepanelen zorgt voor minder opbrengst. Dit kan de reden zijn dat een plek op je dak toch minder geschikt blijkt te zijn dan van tevoren gedacht. Hoe meer zonnepanelen (gedurende de dag) in de schaduw liggen, hoe minder ze opwekken en hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om voldoende stroom op te wekken.

 

Overzicht

Nu je weet welke variabelen van invloed zijn bij het vaststellen van het aantal zonnepanelen, begrijp je vast dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag: “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”

Toch kunnen we je met een gerust hart antwoord geven op die vraag, mits je ons er niet aan vastpint. Voor dit voorbeeld gaan we uit van een efficiëntie van 90% van de zonnepanelen. Dit kan een stuk hoger zijn, namelijk richting de 100%, afhankelijk van je situatie.

 

 

Tot slot: laat je adviseren

Uiteraard kan je aan de hand van dit artikel zelf een inschatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor je woning. Toch geven we als tip mee om een expert mee te laten kijken met het configureren van je systeem. Zo voorkom je een hoop fouten, en weet je zeker dat je met het juiste aantal zonnepanelen toekomstbestendig kan wonen. Onze configurator geeft binnen een paar minuten aan de hand van je ingegeven informatie een inschatting van de opbrengst, en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart