Serie of parallel: welke zonnepanelen zijn het beste?

Is het je opgevallen dat er wat verandert in Nederland? Kijk naar de gemiddelde woonwijk. De daken van huizen lijken niet meer hetzelfde. Op steeds meer woningen worden zonnepanelen geplaatst. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen, maar toch zijn velen niet bekend met de techniek hierachter. Want, moet je nou serie of parallel zonnepanelen hebben voor jouw dak?

Dat zonnepanelen voordelig zijn, is een understatement. Het mag duidelijk zijn dat we nieuwe vormen van energie nodig hebben. Zonnepanelen zijn hier een prachtig voorbeeld van. Stroom opwekken via de zon. Beter kan bijna niet. En het is vele malen goedkoper dan dat we gewend zijn! 

Steeds meer huishoudens kiezen dus voor zonnepanelen. Duizenden per jaar. Dat is hoeveel daken er met zonnepanelen worden bedekt. Het is een kwestie van tijd voor het merendeel van de woningen in Nederland gebruik maakt van groene energie. Het is dus hoog tijd om wat over de technieken van zonnepanelen te delen. 

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Zonnepanelen hebben een bepaalde schakeling. De schakeling bepaalt hoe de stroom in een zonnepaneel wordt verdeeld. Dit gaat via een omvormer. Een omvormer is een apparaat dat ervoor zorgt dat de opgewekte energie van jouw zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare stroom. 

Een omvormer bepaalt de schakeling. Dit kan op twee manieren. Via een serieschakeling of een parallelschakeling. Zoek je op internet naar zonnepanelen, dan ga je deze termen gegarandeerd tegenkomen. Het is goed om te weten wat de verschillen zijn. Beide hebben namelijk voor- en nadelen. Wat het verschil precies is, leggen we je hier uit.

zonnepanelen serie of parallel

Wat is een serieschakeling?

 

Stroomkring

Op een willekeurig dak liggen altijd meerdere zonnepanelen. Kijk maar eens in je eigen wijk. Het zijn er altijd vier, zes of soms meer. De zonnepanelen zijn met elkaar verbonden. Bij een serieschakeling is de stroomkring achter elkaar aangesloten. 

Dit betekent dat de stroom van het ene zonnepaneel naar het andere gaat.  De stroom is overal gelijk verdeeld. Heeft één zonnepaneel geen stroom? Dan heeft de rest dat ook niet. Een beetje zoals jouw kerstverlichting binnenkort!

Voordelen

Wat is het voordeel hiervan? Hoge spanning en minder warme verlies! De stroom is eerlijk verdeeld. Je zonnepanelen staan dus altijd onder de hoogst mogelijke spanning. Een actieve staat van paraatheid, als het ware. En omdat de stroom altijd stabiel is, verliezen ze dus minder warmte. Stabiliteit is altijd goed!

Ook is een serieschakeling simpel qua aansluiting. Er zijn minder onderdelen in het systeem. Een paar kabels en connectoren, that’s it. Dit betekent dat er een lage weerstand is en dat stroom zich makkelijk kan verplaatsen.

Nadeel

Klinkt ideaal, toch? Aan een serieschakeling zit wel een minpuntje. Het nadeel hiervan, is dat de zwakste schakel een negatieve werking heeft op de rest. Simpel gezegd: heeft één zonnepaneel minder stroom, dan presteren de andere ook minder goed.

Bij een serieschakeling werken de zonnepanelen dus eigenlijk als één systeem. Werkt er één niet goed, dan doet de rest dit ook net. Dit geldt ook voor het monitoren van je zonnepanelen. Op je smartphone kun je inzien hoe je panelen presteren. Hoeveel stroom ze opleveren, bijvoorbeeld. Bij een serieschakeling kan je dit niet per zonnepaneel bekijken, maar alleen voor alle zonnepanelen als één geheel.

Wat is een parallelschakeling?

Dan is er natuurlijk nog een alternatief. De zogenaamde parallelschakeling. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van een serieschakeling. Ook aan dit systeem zitten voordelen en een nadeel.

Voordelen

Bij een parallelschakeling zijn alle panelen los verbonden aan de spanningsbron. Elk zonnepaneel heeft dus een losse verbinding met het centrale punt. De spanning is dan overal gelijk. 

Ook is parallelschakeling betrouwbaarder qua brandveiligheid. Achter elk zonnepaneel zit namelijk een optimizer. Dit is een klein apparaatje dat tussen je zonnepaneel en omvormer wordt geplaatst. Dit apparaat bestuurt je zonnepaneel, als het ware. En omdat deze optimizer over vlamboog-preventie beschikt, is de kans op brand dus kleiner. 

Elk zonnepaneel wordt dus los bestuurd. Valt één zonnepaneel uit? Dan hebben de andere zonnepanelen gewoon stroom. Geen zwakke schakel dus. Dit is het meest stabiele systeem dat je maar kunt bedenken. Presteert één zonnepaneel minder goed? Of wekt deze minder stroom op? Dit heeft geen effect op de andere zonnepanelen! 

De zonnepanelen zijn dus onafhankelijk van elkaar. Heb jij parallel zonnepanelen op je dak? Dan kan je per zonnepaneel bijhouden hoe deze presteert. Zo kun je het dus precies zien als een zonnepaneel minder goed werkt. Aangezien je tien jaar garantie hebt, is het zo een fluitje van een cent om een zonnepaneel te laten vervangen.

Nadeel

Wat is dan het nadeel van dit systeem? Als het veiliger en duurzamer is, dan zou er geen nadeel aan moeten zitten. Toch? Je raadt het al. Voor kwaliteit betaal je een iets hogere prijs. Voor parallel zonnepanelen leg je iets meer geld neer. Maar kwaliteit wint het altijd van een lage prijs.

Beste zonnepanelen in 2022

Wat voor omvormers levert Mobisolar bij zonnepanelen?

SolarEdge

Wij zullen altijd voor kwaliteit kiezen. Bij Mobisolar kan je rekenen op waar voor je geld. De zonnepanelen die wij leveren zijn van Trina Solar en de omvormers zijn van SolarEdge. Als bedrijf is SolarEdge gespecialiseerd in smart energy oplossingen.  

Het hele concept van smart energy gaat de komende jaren flink aan terrein winnen. Het wordt steeds eenvoudiger om apparaten in huis aan elkaar te verbinden. Met de omvormers van SolarEdge is het mogelijk om zonnepanelen, home automation en bijvoorbeeld water- en energiemeters aan elkaar te koppelen. Zo kan je de stroom uit je zonnepanelen rechtstreeks gebruiken in huis.

Parallelschakeling

De omvormers van SolarEdge zijn parallel geschakeld. Zonnepanelen met serieschakeling hebben bepaalde voordelen. Zoals gezegd zijn deze stabiel en goedkoop. Toch is parallelschakeling beter. Deze zijn veiliger, duurzamer en efficiënter. En dat is precies wat je wil bij zonnepanelen.

zonnepanelen serie of parallel 2022

Interesse in zonnepanelen?

Wil je geld besparen op je energierekening? Ben je bereid een investering te doen die binnen zeven jaar rendabel is en zichzelf terugbetaalt? Zonnepanelen zijn je beste keuze. Mensen die traditionele stroom blijven gebruiken, zijn een dief van hun eigen portemonnee. 

Mobisolar levert al tien jaar zonnepanelen in de regio Midden-Nederland. Honderden huishoudens gingen je al voor. Benieuwd naar de mogelijkheden? Je kunt bij ons langskomen op de zaak, of wij komen naar jou. Liever bellen of een voorstel ontvangen? Via onderstaande link neem je contact met ons op!

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart