Waarom verschilt de opbrengst per zonnepaneel?

Als woningeigenaar is het normaal om onderling verschil in opbrengst tussen je zonnepanelen op te merken. Deze verschillen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder: de locatie en oriëntatie van de zonnepanelen, de hellingshoek, vuiligheid, schaduwslag en weersomstandigheden.

De oriëntatie van je dak ten opzichte van de zon is van belang voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn, ontvangen over het algemeen meer zonlicht gedurende de dag, wat resulteert in een hogere opbrengst. Bovendien moet er zo min mogelijk schaduw op de panelen vallen, omdat dit natuurlijk direct zorgt voor verminderde lichtinstraling.

Een klein obstakel zorgt al snel voor verminderde lichtinstraling op een naastgelegen zonnepaneel wat leidt tot een iets lagere opbrengst. Een ventilatiepijp, schoorsteen, dakkapel, naastgelegen gebouwen of bomen zijn ‘obstakels’ die van invloed zijn op de opbrengst. Al is het maar een gedeelte van de dag. Bladeren, takjes, ophoping van vuil bij een zonnepaneel kan ook als een obstakel worden gezien.

Optimale hellingshoek

De meeste optimale hellingshoek voor zonnepanelen is ca. 35 graden. Bij een schuin pannendak wordt deze hellingshoek al snel behaald. Bij een plat dak systeem wordt dit al wat moeilijker, omdat de montagesystemen voor platte daken veelal een hellingshoek hebben van ca. 10 tot 15 graden. Waarom dit geen 35 graden is heeft te maken met factoren zoals schaduwslag op achterliggende rijen, belasting van het dak door de toevoeging van ballast.
Heeft u in je systeem zonnepanelen liggen op een plat dak én een schuin dak dan is er altijd verschil in opbrengst. De hellingshoek is namelijk van grote invloed op de instraling van licht op het zonnepaneel en daarmee ook de opbrengst.

 

Opbrengst per paneel Solaredge monitoring

De Solaredge monitoring laat de opbrengst per paneel zien. 

 

Week-, maand- of jaarniveau

Tot slot is het referentiekader bij het monitoren van je systeem een belangrijk aspect. Kijk je in de wintermaanden op dagniveau naar je systeem, dan is de absolute opbrengst in kWh al niet hoog. Onderlinge verschillen worden dan relatief gezien groter en als het ware uitvergroot weergegeven in de monitoring. Zo kan er op een winterdag bij een plat dak systeem wel meer dan 50% verschil zitten in 2 achter elkaar gelegen rijen zonnepanelen.
Wanneer we op een zomerdag naar hetzelfde systeem kijken is de absolute opbrengst aanzienlijk hoger en zal het relatieve verschil minimaal zijn! Kijk daarom regelmatig in je monitoringsportaal op week-, maand- of jaarniveau.

Wil je weten waarom de opbrengst van zonnepanelen anders is dan wat de energieleverancier zegt? Dit lees je hier.

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart