Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024? Een blik op het verdienmodel

Het belangrijkste verzoek dat wij van onze klanten krijgen is: ‘Leg ons nou eens uit hoe ik geld verdien met mijn zonnepanelen.’  ‘Zijn zonnepanelen rendabel en wat is er verandert?

Wij begrijpen heel goed waar deze vraag vandaan komt. Er is de laatste tijd namelijk  veel te lezen over teruglever-boetes, de salderingsregeling die mogelijk wordt afgebouwd en berichtgeving in de media waarin wordt beweerd dat je gestraft wordt wanneer je zonnepanelen hebt en zonnepanelen niet rendabel meer zouden zijn.

Bij MobiSolar zien we het als onze plicht om eerlijke en duidelijke informatie te verstrekken. We leggen graag helder en transparant uit hoe het verdienmodel achter zonnepanelen voor klanten werkt, welke factoren hier invloed op hebben en hoe jij zelf aan de knoppen kan draaien om zo min mogelijk terugleverkosten te betalen.

 

De Kracht van de Salderingsregeling

De salderingsregeling heeft direct invloed op de financiële voordelen van zonnepanelen en hoe rendabel ze zijn. Deze regeling stelt zonnepanelenbezitters in staat om de energie die ze produceren en terugleveren aan het elektriciteitsnet te verrekenen met de energie die ze verbruiken. Dit betekent dat je alleen betaalt voor het netto verbruik, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je energierekening.

 

Wat wek je op aan stroom? 

Stel dat jouw zonnepanelen een jaar lang 3.000 kWh elektriciteit produceren. Jouw huishouden heeft een jaarlijks verbruik van 3.100 kWh. 

Van de opgewekte 3.000 kWh, lever je 1.600 kWh terug –  je levert een deel van de stroom terug, omdat je op dat moment niet alle stroom in huis nodig hebt. Je wekt meer stroom op dan dat je op dat specifieke moment nodig hebt. 

Deze overige 1.500 kWh wordt teruggeleverd aan het net. Doordat de opgewekte energie (3.000 kWh minder is dan je jaarlijks verbruikt (3.100 kWh) wordt dit volledig gesaldeerd. 

Dit betekent dat de 1.500 kWh die je teruggeleverd hebt, wordt weggestreept tegen de 1.500 kWh die je uit het net haalt wanneer je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken. Het kleine verschil van 100 kWh neem je nog wel af bij de energieleverancier, hier betaal je de normale kWh prijs voor.

Voorbeeld werking Salderingsregeling 2024

Wat hou je over? 

Met een kWh prijs van €0,30 bespaar je jaarlijks dus € 900 op je energierekening. Het moment van opwekken van deze stroom maakt voor de salderingsregeling niet uit.  De balans wordt aan het einde van het jaar opgemaakt.

Wanneer je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt, dan krijg je aanzienlijk minder geld voor die opgewekte stroom. Daarom is het aan te raden om niet altijd je hele dak vol zonnepanelen te leggen, maar dit af te stemmen op je huidige verbruik. Dit is in essentie het verdienmodel van zonnepanelen.

 

De komst van Terugleverkosten

Hoewel de salderingsregeling een groot voordeel biedt, moeten zonnepaneelbezitters zich bewust zijn van terugleverkosten die sinds kort door energieleveranciers worden gehanteerd. De opbouw van de terugleverkosten verschilt per leverancier en zijn aan veranderingen onderhevig. 

Controleer dus bij je huidige energieleverancier hoe zij met zonnepanelen omgaan voordat je zonnepanelen aanschaft De terugleverkosten worden geheven wanneer je meer energie teruglevert aan het net dan je verbruikt. Wanneer je dus je stroom gebruikt op de momenten dat je ze opwekt, heb je aanzienlijk lagere terugleverkosten en is je rendement hoger. Trek deze kosten af van je jaarlijkse besparingen om een realistisch beeld te krijgen van het verdienmodel. 

 

Als voorbeeld houden we het kostenmodel van Van de Bron even aan. Dit ziet er als volgt uit:

Tabel Van de Bron terugleverkosten

Wanneer we weer het eerste rekenvoorbeeld erbij pakken dan lezen we dat we 1.500 kWh terugleveren aan het net. Zoals in bovenstaand tabel te zien is, val je hiermee in schaal 2, en kost ons dit €12,50 per maand, ofwel €150 per jaar. Je verdienmodel is als volgt:

Opbrengsten zonnepanelen

Ineens besparen we jaarlijks nog maar € 750 in plaats van €900. Dat is een forse daling ten opzichte van het eerder geschetste beeld van € 900 en heeft dus invloed op de terugverdientijd. Het goede nieuws? Je hebt zelf invloed op de hoogte van de terugleverkosten!

 

Slim Energiebeheer zodat zonnepanelen rendabel blijven

Je wilt het liefst zo min mogelijk terugleverkosten betalen, doordat dit een negatief effect heeft op je terugverdientijd en het rendement van je investering. Gelukkig kan je dit zelf optimaliseren. Solaredge is al begonnen met een handige functie voor negatieve stroomprijzen.

Je leest veel over batterijopslag en hoe dit de oplossing zal zijn voor het reduceren van de kosten. Echter is de investering van een batterij aanzienlijk. Er zijn efficiëntere maatregelen die je kan nemen, zonder dat het je veel geld kost.

Slim energiebeheer draagt bij aan het reduceren van teruggeleverde energie. Het doel is natuurlijk om die 1.500 kWh van het rekenvoorbeeld naar schaal 1 te brengen. In dat geval zijn je terugleverkosten namelijk nog maar € 48 per jaar en heb je nog eens €102 op jaarbasis bespaard! 

Een aantal apparaten kunnen smart gemaakt worden en communiceren met je zonnepanelen. Op deze manier gaan deze apparaten aan wanneer de zon schijnt, en voorkom je dat er stroom onnodig teruggeleverd wordt. Doe je dit een jaar lang, dan lever je minder stroom terug en betaal je minder terugleverkosten. 

Wanneer je dit volledig hebt geoptimaliseerd kan je overwegen een batterij aan te schaffen voor de overige teruggeleverde stroom.

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart