Dynamische energiecontracten zijn de oplossing

Huishoudens met zonnepanelen krijgen geen meerjarige contracten meer aangeboden bij twee van de drie grote energiemaatschappijen van Nederland. Zowel Essent als Eneco hebben dit aangekondigd. Dit lijkt nadelig voor de klant, maar gelukkig is er ook een oplossing. Namelijk dynamische energiecontracten!

In dit artikel leggen we uit wat er aan de hand is en hoe je van de situatie kan profiteren.

Wat is er aan de hand?

Energiemaatschappijen staan voor een aantal uitdagingen en zijn in afwachting van de politieke ontwikkelingen. Steeds meer mensen in Nederland nemen zonnepanelen en leveren stroom aan het net. Deze stroom moet verwerkt worden, waardoor energieleveranciers hogere kosten maken. 

Om deze kosten te dekken, kan een energieleverancier twee dingen doen: de kosten aan alle klanten doorberekenen, of alleen aan de klanten die daadwerkelijk stroom terugleveren. Vandebron was afgelopen zomer het eerste bedrijf dat voor de tweede optie koos.

Op dit moment kiezen Essent en Eneco ervoor om alleen nog korte contracten aan te bieden. Het is nog onduidelijk wat er op de lange termijn gaat veranderen in de energiemarkt. De Eerste Kamer stemt in februari over de salderingsregeling, maar het is nog maar de vraag of het wetsvoorstel wordt goedgekeurd. De verkiezingsuitslag en de winst van de PVV hebben de verhoudingen in Den Haag veranderd en dat kan invloed hebben op het energiebeleid. Volgens het programma van de PVV moet de salderingsregeling in stand blijven.

Wat er op de lange termijn gaat veranderen? Dat is nog onzeker. En dus bieden energiemaatschappijen contracten aan voor de korte termijn. Energieprijzen voor meerdere jaren vastzetten, is niet aantrekkelijk voor een energieleverancier. 

Dynamische energiecontracten

Eigenlijk is het vastzetten van een energieprijs voor een aantal jaren ook best bijzonder. We vinden dit allemaal heel vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Vergelijk het maar eens met de benzineprijs. Stel je voor dat je bij  een tankstation voor een jaar lang tegen een vast tarief kan tanken. Ongeacht de benzineprijs. Onvoorstelbaar, toch? Bij de energieprijzen doen we het wel zo. En dat is niet altijd voordelig. Je betaalt voor een aantal jaren een vast tarief, terwijl op sommige momenten de energieprijzen lager liggen. 

Dynamische energiecontracten maken daar een einde aan. Bij een dynamisch energiecontract varieert de energieprijs van dag tot dag. De prijs wordt bepaald op basis van de spotmarkt, de internationale handelsbeurs voor energieprijzen. 

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn, omdat je vaak de “eerlijke” prijs betaalt. Alsof je brood rechtstreeks bij de bakker uit de oven koopt. En nu komt het goede nieuws: in combinatie met de SolarEdge app kan je nog meer geld besparen. 

Geld besparen met de SolarEdge app

MobiSolar is officieel gecertificeerd partner van SolarEdge. We maken dan ook veelvuldig gebruik van SolarEdge producten, waaronder de monitoring-app. Sinds een paar weken heeft de app een nieuwe functie. Met deze functie kan je jouw zonnepanelen tijdelijk uitschakelen. Schrik niet, want dit is juist goed nieuws! Op bepaalde momenten in de dag is het namelijk gunstiger om stroom van het net af te nemen dan van je zonnepanelen.  

Er bestaat zoiets als negatieve energieprijzen. In de middaguren schijnt de zon en wordt er veel stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet door huishoudens met zonnepanelen. Op dat moment is de stroom op het net “negatief” – er is te veel van, dus het moet ergens naartoe. Stroom afnemen van het net is op dat moment zo gunstig, dat je er geld voor krijgt. 

Op dat soort momenten is het voordeliger om je panelen uit te schakelen en stroom van het net te gebruiken. Dat is waar de nieuwe app-functie je bij helpt. Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel. 

De conclusie van dit verhaal 

Ondanks het feit dat energiemaatschappijen op dit moment hun contracten aanpassen, is dit niet het einde van de wereld. Ook met een kortlopend dynamisch contract kan je nog steeds aardig wat geld besparen. Wat dit verhaal aantoont, is dat de energiemarkt onderhevig is aan veranderingen.Gelukkig denken producenten van groene technologie in oplossingen. SolarEdge is daar een mooi voorbeeld van. 

Heb je hier vragen over? Of wil je eens bespreken hoe je meer geld kan besparen? Bel of mail ons vooral, we helpen je graag!

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart