Drie belangrijke updates over groene stroom

Dit gebeurt er in 2024 met de energierekening

Ook in het nieuwe jaar zijn er interessante trends zichtbaar op het gebied van zonnepanelen en groene stroom. De energiemarkt is constant in beweging. Op de hoogte blijven van alle veranderingen kan een flinke uitdaging zijn. Daarom praat ik elke twee weken de lezers van De Stad Amersfoort bij op het gebied van duurzaamheid. 

Dit zijn de drie belangrijkste updates op het gebied van zonnepanelen en groene stroom.  

  • Het prijsplafond 

Sinds 1 januari is het prijsplafond voor de energieprijzen eraf. Het afgelopen jaar zat er een strenge bovengrens aan de prijzen die energieleveranciers mochten opleggen aan hun klanten. Omdat de grootste gekte van de hoge energieprijzen inmiddels achter ons ligt, is het prijsplafond beëindigd. De energieprijzen schieten niet meteen omhoog, maar de belasting op gas wel. Dat voelen mensen in de portemonnee. In deze blog op de website van MobiSolar staat een artikel met uitgebreide uitleg.

  • De Eerste Kamer stemt over de salderingsregeling 

In februari 2024 wordt er in de Eerste Kamer gestemd over het afbouwen van de salderingsregeling. Onder kabinet Rutte IV werd dit wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer. De salderingsregeling bepaalt dat consumenten met zonnepanelen elk jaar iets minder mogen salderen tot 2030. Het is alleen nog maar de vraag of het voorstel wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer. Zolang de salderingsregeling standhoudt, is het terugleveren van stroom voordeliger.  

  • Op lange termijn blijven de energieprijzen stijgen 

Volgens een recente PwC-studie zijn de energieprijzen in 2030 het dubbele van die in 2020. Dat schrijft energiedeskundige Jilles van den Beukel in De Telegraaf. De verwachting is dat de prijzen zullen blijven stijgen doordat landen in de toekomst snel van hun olie af willen. Daarnaast hebben we in Nederland het probleem dat we te veel fossiele brandstof produceren, terwijl we die wel in grote aantallen gebruiken. Ook Van den Beukel pleit voor een versnelling van de energietransitie. 

Deze drie updates hebben één ding gemeen: ze bevestigen dat energie opwekken interessant en voordelig blijft. Energie- en gasprijzen gaan gepaard met hogere kosten. Dit maakt het belang van zonnepanelen en duurzame stroom groter en duidelijker. 

Niels Veerman schrijft elke twee weken een column over duurzame onderwerpen 

 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart