Hoe vind je de juiste offerte voor zonnepanelen?

Als je op zoek bent naar zonnepanelen vliegen de offertes je misschien om de oren. De een biedt je een parallel systeem aan, terwijl de ander zegt dat een serie geschakeld systeem bij jouw situatie past. Dit maakt het lastig om uiteindelijk de juiste keuze te maken. We leggen je graag uit waar je op moet letten.

Voor een installateur zijn er een aantal elementen belangrijk voor het opstellen van een offerte.  De eerste offerte kan gebouwd worden op aannames, denk aan een legplan op basis van een Google Streetview foto, maar voordat de installateur de zonnepanelen komt plaatsen moet alle informatie bekend zijn.  Waar wij altijd op letten zijn;

 1. Wat zijn je wensen rondom zonnepanelen?

Dit klinkt redelijk vanzelfsprekend, maar het is goed om van tevoren je wens in kaart te brengen. Zo zijn er verschillende systemen en mogelijkheden. Wil je van tevoren het beste systeem of het goedkoopste systeem. De snelste terugverdientijd of het meeste rendement op je investering. Moet het systeem voorbereid zijn op een thuisbatterij, of hou je het zoals het is. Wil je lokaal kopen? Moeten de monteurs bij hetzelfde bedrijf werken of zijn zzp’ers prima? Al deze vragen hebben invloed op de keuze voor de aanbieder, maar ook het systeem.

 1. Waar wil je (geen) zonnepanelen?

We kunnen ons voorstellen dat je trots bent op het huis waar je woont. Wellicht heb je meerdere dakvlakken die interessant kunnen zijn voor zonnepanelen. Er zijn meerdere redenen waarom een bepaald dakvlak wel of niet je voorkeur heeft. Denk aan terugkerende problemen met lekkage, of puur esthetisch.

 1. Wat is je jaarlijkse energieverbruik?

Je jaarlijks verbruik is eigenlijk de belangrijkste factor. Of beter gezegd, je toekomstige jaarlijks verbruik. Dit wordt uitgedrukt in kWh. Om te weten wat je jaarlijks verbruik is, kan je het beste je jaarrekening van je energieleverancier raadplegen. Beoordeel of dat jaar een gemiddeld jaar zou kunnen zijn om een inschatting te kunnen doen. Als je weet dat je bijvoorbeeld binnenkort elektrisch gaat koken, of je auto elektrisch gaat laden, dan is het handig om dit bij je huidige verbruik op te tellen. De uitkomst hiervan bepaald namelijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

 1. Welke hoofdaansluiting heb je?

Dit is belangrijk voor de installateur, maar ook voor jou. Wanneer je nog geen 3-fase hoofdaansluiting hebt, dan ben je beperkt in het totale vermogen dat geplaatst kan worden. Deze hoofdaansluiting kan verzwaard worden door de netbeheerder maar dit moet ruim van tevoren aangevraagd worden. Voorkom verrassingen en laat op tijd controleren welke hoofdaansluiting je hebt. Dit is altijd te zien aan de meter in de meterkast, maar staat ook vermeld in je jaarafrekening van de energieleverancier. Daarnaast weet elke installateur bij het zien van een foto wel of de hoofdaansluiting volstaat.

Offerte aanvragen voor zonnepanelen? Let hier op;

Als je alle informatie hierboven hebt verzameld dan weet je precies waar je naar op zoek bent in een offerte. Het gevoel dat je hebt bij een bepaald bedrijf is natuurlijk het belangrijkste. Echter zijn er een aantal factoren die invloed moeten hebben bij je beslissing, om zeker te zijn dat je gevoel net zo goed is als de offerte. Dat hangt af van;

 1. Controleer de offerte goed

Het is belangrijk dat de offerte die je krijgt al je vragen beantwoord die je hebt over zonnepanelen. Het zou zelfs kunnen dat je na het ontvangen van de offerte nog meer vragen hebt dan toen je begon. Een betrouwbare installateur neemt de moeite om al jouw vragen te beantwoorden. Alle producten, garanties, voorwaarden werkzaamheden en mogelijke stelposten moeten transparant in de offerte staan, volledig gespecificeerd en zonder kleine letters.

 1. Lees de recensies van het bedrijf

Een installateur kan zelf een hoop zeggen over hoe goed zij zijn, maar je hoort het toch liever van iemand anders. Vraag in je directe omgeving naar ervaringen van bekenden en vrienden over een installateur. Daarnaast zijn google reviews altijd onafhankelijk, lees deze goed door, ze geven een goed beeld van de kwaliteit die geboden wordt.

 1. Beoordeel de service van de installateur

De producten die aangeboden worden zijn belangrijk, maar de installateur die het systeem komt plaatsen misschien wel net zo belangrijk. Alle garanties van je systeem lopen via de installateur en wanneer je een storing hebt zal de installateur dit moeten oplossen. Om deze reden is de keuze voor installateur net zo belangrijk als de producten. De communicatie met een installateur is vaak een goede graadmeter om vast te stellen hoe de installateur omgaat met haar klanten. Zijn ze goed te bereiken, houden ze zich aan de afspraken en zijn ze vriendelijk? Wanneer de installateur bij je thuis de situatie opneemt dan zegt het al iets over hun betrokkenheid en voorkomt dit een hoop gedoe bij realisatie. Een ander belangrijk aspect zijn de monteurs zelf. Indien de installateur monteurs in dienst heeft en in het bezit is van keurmerken, denk aan InstallQ, dan is dit ondervangen.

Geen btw in de zonnepanelen offerte

Let op dat je in je ontvangen zonnepanelen offerte geen btw ziet staan. Sinds 2023 betaal je namelijk geen btw meer over de aanschaf van zonnepanelen. Het voordeel hiervan is niet alleen dat je geen btw betaalt, maar ook dat je geen formulieren op hoeft te sturen naar de Belastingdienst. Dit scheelt jou een hoop tijd ten opzichte van de oude situatie, waarbij je wel 21% terug moest vragen. Bedrijven hanteren soms aanbetalingen wanneer je de order voor zonnepanelen bij ze neerlegt. Betaal nooit meer dan 20% aan, en alleen als je er een goed gevoel bij hebt.

Zonnepanelen offertes vergelijken

Het is slim om drie verschillende offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk de prijs; je wilt immers een goed systeem voor een lage prijs, zodat je deze snel terugverdient hebt. Echter kan goedkoop al snel duurkoop worden. Communiceer ook met de installateurs welke omvormer van de offertes je voorkeur heeft. Zo kunnen zij vanuit hun positie aangeven wat de voor- en nadelen van dit systeem zijn. Beoordeel de offertes op de volgende aspecten:

 • Product
 • Prijs
 • Voorwaarden
 • Installateur
 • Vertrouwen

Je kan elk aspect per offerte een score geven tussen de 1 en 5. Hierbij scoort de beste offerte op dit gebied een 5, en de slechtste een 1. Het staat je natuurlijk vrij deze scores zelf in te delen als er een aspect is wat je minder belangrijk vindt. De uitslag van dit vergelijkingsmodel zal je een goed inzicht moeten geven in welke offerte in jouw geval het beste bij je past.

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart