Wat betekent het einde van het prijsplafond?

Door Niels Veerman, eigenaar MobiSolar

Op 1 januari 2024 gaat het prijsplafond voor energie eraf. Dit roept bij veel mensen vragen op. Betekent dit dat de energieprijzen volgend jaar exponentieel gaan stijgen ? Niet per se. 

 

Wel gaan er komend jaar wat zaken veranderen. Dit zijn geen baanbrekende of ingrijpende dingen, maar wel noemenswaardig. In dit artikel lees je een korte samenvatting van alle relevante punten. 

 

Wat is het prijsplafond? 

Op Prinsjesdag 2022 is het prijsplafond vastgesteld omdat veel mensen in de problemen leken te komen door de hoge energierekening. Met het prijsplafond werd er een limiet gesteld op de hoogte van de energieprijzen. Denk hierbij aan gas, stroom en stadsverwarming. 

 

Het prijsplafond is bedoeld voor kleinverbruikers als huishoudens, zzp’ers en kleinere bedrijven die een gemiddeld verbruik hebben. Zo werden de maximum prijzen als volgt bepaald:

  • Gas: €1,45 per kubieke meter
  • Stroom: €0,40 
  • Stadsverwarming: €47,34 per GJ 

 

Bron: Rijksoverheid 

Wat gaat er veranderen komend jaar?

Het begin van 2024 betekent dat het prijsplafond eraf gaat. De gekte rondom extreme prijsstijgingen ligt inmiddels ver achter ons, dus er was voor het Kabinet geen reden om het prijsplafond in stand te houden. In de praktijk betekent dit dat er geen concrete limieten meer zitten aan de energietarieven. 

 

Betekent dit dat de prijzen dan exponentieel omhoog schieten? Nee, gelukkig is dat niet het geval. Wel veranderen er een aantal zaken waar je als huiseigenaar van op de hoogte moet zijn. Wat er gaat veranderen naast het einde van het prijsplafond? De volgende zaken: 

 

1. Belastingen 

Stijging energiebelasting op gas 

Er komt een hogere belasting op gas. Momenteel ligt deze belasting op €0,59 per kubieke meter, de verwachting is dat dit volgend jaar naar €0,71 stijgt. 

 

Daling energiebelasting op stroom 

Een goedmakertje! Het belastingtarief voor stroom staat momenteel nog op €0,15 per kWh en is volgend jaar gedaald naar €0,12 per kWh. Dit betekent dat je iets minder voor stroom betaalt. 

 

Vermindering energiebelasting

Nog meer goed nieuws. Elk huishouden in Nederland krijgt een bedrag toegekend dat als korting geldt op de energierekening. Dit wordt aan het einde van het jaar verrekend. Op dit moment is dat bedrag €598,86 en volgend jaar wordt dat €631,35. Ietsjes meer korting dus!

 

2. De netwerkkosten 

Het afgelopen jaar was Vandebron een van de eerste energiemaatschappijen die een klein tarief ging heffen om stroom terug te leveren voor eigenaren van zonnepanelen. Stroom terugleveren zet het stroomnet namelijk op spanning en dat brengt onderhoudskosten met zich mee. Dit kost een netwerkbeheerder dus geld. 

 

Hierdoor staan dit soort bedrijven onder druk. Het net raakt vol en het kost een netwerkbeheerder veel geld ervoor te zorgen dat het net alle stroom aankan. Hierdoor kan het zijn dat er hogere netwerkkosten komen. 

 

Hoe zit het met de aankomende energieprijzen?

Sluit je op dit moment, in december 2023, een energiecontract af voor volgend jaar? Of laat je de energietarieven weer vastzetten? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk goed. De huidige prijzen vallen namelijk nog onder het prijsplafond. 

 

Aan het einde van de streep is het wel aannemelijk dat je volgend jaar meer gaat betalen voor je energierekening. Dit komt niet zozeer door het einde van het prijsplafond, maar eerder door de energiebelasting. Volgens een berekening van Independer gaat dit bij een gemiddeld gezin om €13,14 per maand meer – €155,73 op jaarbasis. 

 

Verder is het vooral belangrijk om slimmer met energieverbruik om te gaan. In een eerder artikel schreef ik hier al over. We moeten op termijn minder gas verbruiken en meer apparatuur gebruiken die op stroom werkt. Idealiter ondersteund door zonnepanelen, want dat is een stuk goedkoper dan wisselstroom. Lees dit artikel voor meer info. 

Vragen over duurzaam stroomverbruik?

Wil je na het lezen van dit artikel eens vrijblijvend advies over duurzaam stroomverbruik? Of eens praten over alternatieven voor de hoge energierekening? Neem vooral eens contact met ons op. 

 

Bij MobiSolar denken we graag met je mee. We leveren oplossingen voor groen stroomverbruik. Daarnaast bouwen we op onze website aan een kennisplatform voor duurzame vraagstukken. We horen graag van je! 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart