Zonnepanelen en de salderingsregeling: wat je moet weten voor de komende jaren

Zonnepanelen en de salderingsregeling: wat je moet weten voor de komende jaren  

Groene stroom bespaart veel geld voor de gemiddelde Nederlander. Zonnepanelen zijn dan ook een rendabele investering. Dit mag inmiddels duidelijk zijn. Wij benadrukken het op onze website maar al te vaak. Maar hoe werkt dit in de praktijk nou echt? En hoe zit het nou met de salderingsregeling?

Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen stroom op. Betekent dit dat je deze stroom meteen kunt gebruiken? Wordt de groene stroom omgezet in elektriciteit? Of moet je het in een soort accu opslaan? 

Dit zijn praktische vragen die we vaak voorbij zien komen. Koop jij zonnepanelen, dan wil je natuurlijk weten hoe deze werken. De groene stroom kan in principe meteen worden omgezet. Hier zijn slimme apparaten voor nodig. En ondanks dat deze bestaan, staan deze smart devices nog een beetje in de kinderschoenen. 

In de praktijk werkt het momenteel anders. Als eigenaar van zonnepanelen kun jij je groene stroom salderen. Nog nooit van deze term gehoord? Geen ramp, wij leggen je uit hoe dit zit.

Wat is salderen? 

Jouw zonnepanelen wekken stroom op. Vooral in de zomermaanden, in de winter iets minder. In een ideale wereld zou je met deze stroom je hele huis kunnen voorzien. Op een dag is dit misschien mogelijk, maar op dit moment werkt het anders. 

Jouw huis heeft met zonnepanelen nog steeds een energieleverancier nodig. Een energiebedrijf zorgt ervoor dat jij altijd stroom hebt. Met jouw zonnepanelen wek je ook groene stroom op. Deze stroom kan je terugleveren aan de energiemaatschappij. Dat heet salderen.

Salderingsregeling

Energierekening

Hierdoor krijg je een lagere energierekening. Jouw verbruik wordt in mindering gebracht met de energie die je saldeert. En dat resulteert in wat we graag zien: een lagere rekening. Op die manier bespaar je dus geld met zonnepanelen. 

Dit is financieel erg aantrekkelijk. Met jouw zonnepanelen wek je jouw eigen stroom op. Je streept de opgewekte energie af tegen de energierekening. In sommige gevallen kan je de rekening zelfs naar nul krijgen. Dit komt logischerwijs vooral in de zomermaanden voor.

Nadeel

Wel zit hier een klein nadeel aan. Stel dat jouw zonnepanelen in de zomer meer opwekken dan dat jij verbruikt. Je hebt dan een energierekening die zo goed als gratis is. Terwijl je in feite nog meer energie over heb.

Deze extra energie kan je niet inzetten in de wintermaanden. Tijdens deze koude dagen schijnt de zon minder en wek je minder groene energie op. En dat terwijl je ook nog eens meer stookt. Die extra opgewekte stroom was dan mooi van pas gekomen.

Wat verandert er met de nieuwe regeling? 

De huidige salderingsregeling wordt de komende jaren teruggeschroefd. Vanaf 2025 zal de regeling stapsgewijs afbouwen. Voor consumenten betekent dit dat zij elk jaar iets minder kunnen salderen. 

Subsidie 

Dit heeft een simpele reden. Er wordt aan salderen namelijk niet voldoende verdiend door de overheid. Als duurzame huiseigenaar ontvang jij een energierekening, waarop een bepaald bedrag in mindering wordt gebracht. De leverancier betaalt jouw een klein beetje, terwijl de overheid dit aanvult met het consumententarief. Salderen wordt dus gesubsidieerd.

Hiermee stimuleert de Nederlandse overheid mensen om zonnepanelen te nemen. Over de salderingsregeling zelf wordt niet veel belasting betaald. Daarom wordt de regeling de komende jaren afgebouwd. 

Wat houdt dit in? Dat je elk jaar vanaf 2025 een beetje minder kunt salderen. In dat jaar mag je nog maar 64 procent van je stroom salderen. De jaren daarop wordt het percentage steeds minder.

Vast gedrag 

Zoals het er nu uitziet, zal je vanaf 2031 niet meer kunnen salderen. Vanaf dat jaar krijg je een standaardbedrag voor elke kilowatt die je teruglevert aan de energiemaatschappij. En je raadt het al, daar betaal je belasting over. 

Let op, dit is hoe het wetsvoorstel er nu uitziet. De komende jaren kunnen er nog dingen veranderen. Zo werkt het nou eenmaal in de politiek.

Zou ik dan nog wel in zonnepanelen investeren? 

Los van de nieuwe regeling, blijven zonnepanelen een goede investering. Juist nu is het moment om ze aan te schaffen. Wacht je langer? Dan verspil je dus een paar jaar waarin je nog maximaal kunt salderen. 

Zelfs als je in 2030 zonnepanelen zou aanschaffen, dan zou het nog een slimme keuze zijn. Beeld je maar eens in dat je het niet zou doen. Dan betaal je elke maand aan de energieleverancier, op basis van de actuele prijs. Met zonnepanelen verdien je een deel van je uitgaven terug. 

Jaarlijks salderen 

Daarnaast is er nog een nieuwe wetswijziging in de maak. Minister Jetten heeft recent een nieuw voorstel ingediend. Hierbij wordt het mogelijk om jaarlijks te salderen. 

Dat probleem van de extra stroom in de zomer, die je in de winter niet kunt gebruiken? Dat wordt hiermee verholpen. Je gaat jaarlijks salderen, in plaats van per maand. Zo is je extra groene stroom op jaarbasis inzetbaar, zodat je een lagere rekening hebt. 

Hoe snel kan ik zonnepanelen laten plaatsen? 

Goede vraag! Ook wij zijn afhankelijk van levertijden, maar we kunnen snel voor je aan de slag. Neem vrijblijvend contact met ons op. Zo kunnen we je meteen laten weten wanneer je jouw zonnepanelen kunt verwacht. 

We kunnen al je vragen beantwoorden, of bij je langskomen voor een dakinspectie. Wat je situatie ook is, wij helpen je verder! 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart