Hoe gebruik ik de stroom van mijn zonnepanelen voor mijn wasmachine? 

Stroom opwekken; dat is het belangrijkste doel van zonnepanelen. Met opgewekte stroom bent u niet meer afhankelijk van de energieleverancier. De zonnepanelen wekken energie op, die meteen bruikbaar is voor de apparaten in uw huis. Hoe werkt dit in de praktijk? U heeft thuis een wasmachine die draait op stroom. Op het dak van uw woning liggen zonnepanelen, die op een zonnige dag stroom opwekken. Hoe komt deze stroom terecht bij uw wasmachine? We leggen het stap voor stap uit. 

Hoe komt groene energie bij mijn apparaten terecht? 

Uw zonnepanelen zijn altijd aangesloten op een omvormer. Dit is een apparaat dat de stroom van zonnepanelen omzet naar wisselstroom. Zo is stroom meteen te gebruiken in uw woning. De omvormer is dus een belangrijke schakel in het systeem. Een omvormer doet niets anders dan stroom omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Zonder omvormer zijn de zonnepanelen nutteloos. Daarom zit dit onderdeel er altijd standaard bij. 

Wanneer wekken zonnepanelen energie op? 

Zonnepanelen wekken overdag stroom op. Voornamelijk op de momenten dat de zon schijnt. Ook als het bewolkt is, kunnen zonnepanelen stroom produceren. Logischerwijs is dit minder dan bij zonuren. Het werkt dus vrij simpel. Op een zonnige dag komt er via uw zonnepanelen stroom binnen. De omvormer zet deze om naar wisselstroom, die via een kabel naar de meterkast gaat. Van daaruit wordt de opgewekte stroom verdeeld over de groepen van het huis. Heeft u op dat moment geen apparaten aan staan, of wordt er meer opgeleverd dan dat er op dat moment wordt verbruikt? Dan wordt de stroom teruggeleverd aan het energienet. Kiest u ervoor om uw wasmachine op dat moment aan te zetten? Dan heeft u geen stroom uit het stroomnet nodig, maar bent u zelfvoorzienend. Uw zonnepanelen zorgen dan dat uw wasmachine een wasbeurt kan draaien. Zo dragen uw zonnepanelen direct bij aan een duurzame vorm van stroomgebruik! 

Hoe laat kan ik mijn wasmachine het beste gebruiken? 

Dit hangt natuurlijk af van een paar factoren. Wilt u echt zelfvoorzienend zijn? Dan kan uw wasmachine kan het beste aan staan, op momenten dat zonnepanelen energie opwekken. Dit is overdag. Vooral in de toekomst gaat dit belangrijker worden. Momenteel bestaat de salderingsregeling nog. Dit betekent dat u de stroom van uw zonnepanelen kunt terugleveren aan het net. U krijgt hier de inkoopprijs voor. Dankzij de salderingsregeling maakt nu dus niet uit wanneer u de wasmachine laat draaien. 

Dit gaat over een paar jaar veranderen. De salderingsregeling wordt namelijk afgebouwd. Hierdoor wordt de vergoeding die u krijgt voor het terugleveren van de stroom lager. Het wordt dan aantrekkelijker en goedkoper om de wasmachine te laten draaien op momenten dat zonnepanelen stroom opwekken. Over een paar jaar wordt het dus steeds belangrijker om na te gaan op welk moment uw zonnepanelen het meeste stroom opwekken. Dit heeft met meerdere factoren te maken. De oriëntatie van de zonnepanelen richting de zon bijvoorbeeld, maar ook de schaduwval in uw wijk en de hellingshoek van het dak. Bij uw zonnepanelen krijgt u toegang tot de 24/7 monitoring app. Hier kunt precies zien op welke dagdelen uw zonnepanelen het meeste stroom opwekken. Zo weet u in de toekomst precies wanneer u de wasmachine aan kunt zetten en op de goedkoopste manier stroom kunt gebruiken. 

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een wasbeurt? 

Op dit soort vragen is lastig een eenduidig antwoord te geven. Er zijn namelijk altijd verschillende factoren die meespelen. Uw energieprijs, het energielabel van uw wasmachine en tot slot de stroom die uw zonnepanelen opwekken. Wel kunnen we aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld laten zien hoeveel energie er nodig is voor een wasmachine. Stel dat uw wasmachine met één wasbeurt 2500 watt aan energie verbruikt. De zonnepanelen van Mobisolar hebben een maximaal vermogen van 415 kWh. Met een efficiëntie van 90% zal dit ongeveer 390 kWh per paneel opwekken. Dit is goed voor 390 aantal wasbeurten per paneel per jaar! Op een zonnige dag is dat makkelijk haalbaar. Let op, dit is een voorbeeld en afhankelijk van verschillende factoren.

Hoeveel geld kan ik besparen met zonnepanelen? 

Dit is letterlijk de meest gestelde vraag van onze klanten. Logisch, want de energierekening moet omlaag. We kunnen u een berekening toesturen. U krijgt van ons een persoonlijk voorstel waarin we het volgende meenemen: 

  • Het aantal zonnepanelen dat u kunt laten plaatsen
  • Het bedrag dat u jaarlijks gaat besparen
  • De terugverdientijd van de aanschafprijs 
  • De eenmalige investering 

Een persoonlijke offerte is altijd vrijblijvend. U kunt via deze link een aanvraag doen, binnen één week ontvangt u het voorstel. Heeft u vragen en wilt u ons spreken? Ook dat kan! We ontvangen u graag bij ons op kantoor, of maken een afspraak bij u thuis. 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart