Wat is de Energietransitie in Nederland?

Wat is de Energietransitie in Nederland?

De bekende term Energietransitie kan haast niemand ontgaan zijn. Overal in Nederland zijn dingen aan het veranderen. Met name op het gebied van duurzaamheid. Voor Mobisolar is dit natuurlijk een belangrijk thema. De Energietransitie is namelijk direct gelinkt aan zonnepanelen. 

Op onze webpagina’s en in onze artikelen verwijzen we er vaker naar. Als eigenaar van zonnepanelen draag je bij aan de Energietransitie in Nederland. Daarom heb je recht op BTW-teruggave. 

Dit benoemen we altijd, omdat dit een leuk voordeeltje is. Maar wat houdt die Energietransitie nou precies in? In dit artikel leggen we dat op een simpele manier uit.

Overgang naar groene energie 

Het concrete doel van de Energietransitie is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We gaan richting een wereldpopulatie van 8 miljard mensen. Dit betekent dat we steeds meer gaan Co2 gaan uitstoten. En dat is al jaren veel te veel. 

Dit komt met name door de verbranding van aardgas, olie en steenkool. Ons huidige systeem is dus gebaseerd op fossiele brandstoffen. En die zijn al jaren vrij schadelijk voor de aarde. 

Daarom hebben het merendeel van de landen in de wereld een afspraak gemaakt. De Co2 uitstoot moet omlaag. Ons gebruik van fossiele brandstoffen gaan we langzaam vervangen voor duurzame energiebronnen. Dit kan niet in één keer, maar gaat in stappen. Vandaar de term transitie. 

Inmiddels raken steeds meer Nederlanders bekend met groene stroom. Zonnepanelen en elektrische auto’s zijn de bekendste voorbeelden. Voor elektriciteit en de verwarming gebruiken we stroom en aardgas. Beide hebben een hoge uitstoot. Zonnepanelen bieden een duurzaam alternatief.

Afname Co2-uitstoot 

Volgens de transitie moet onze uitstoot gefaseerd omlaag. Dit betekent dat dit in stapjes gaat. In 2030 moet onze Co2 uitstoot met 49 procent verlaagd zijn in vergelijking met 1990. Dat is waarom veel gemeenten in Nederland ook in 2030 Co2 neutraal willen zijn. 

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Kijk eens rond in je eigen omgeving. De kans is groot dat jouw gemeente duurzame initiatieven stimuleert. Veel overheidsgebouwen draaien bijvoorbeeld al op zonnepanelen. De school van je kinderen zou ook zomaar op groene stroom kunnen draaien. 

Zonnepanelen worden dus gestimuleerd. Stappen meer huishoudens en bedrijven over op groene energie, dan gaat de Co2 uitstoot omlaag. En dat draagt bij aan de Energietransitie. 

Uiteindelijk is het ultieme doel om in 2050 een daling van 95 procent te realiseren in vergelijking met het jaar 1990. Dit houdt in dat we de temperatuurstijging van de aarde beperken tot 2 graden celsius.

Schade beperken 

Het kan zijn dat dit allemaal als technische info klinkt. In de praktijk is het een stuk simpeler. De manier hoe wij als mensheid met energie omgaan, brengt schade toe aan de aarde. Je auto rijdt op benzine. De verwarming in je huis verwarm je met aardgas. Beide brengen schade toe aan onze leefomgeving. 

Door zoveel mogelijk groene energie te gebruiken, beperken we de schade aan de aarde. Daarnaast zijn groene alternatieven ook goedkoper. Dit benoemen we bijna dagelijks. Met zonnepanelen kan je 1000 euro per jaar besparen. De Energietransitie is dus ook goed voor de portemonnee.

Klimaatakkoord 

Alle gemaakte afspraken rondom de Energietransitie leiden terug naar het Klimaatakkoord. In 2015 hebben 194 landen dit verdrag ondertekend. De genoemde daling in Co2 staat opgenomen in dit akkoord. Het merendeel van de wereld zet zich dus in voor groene energie. 

Zonnepanelen en de Energietransitie 

Nederland staat in de top tien als het gaat om opwekking van zonne-energie. Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor zonnepanelen. Bijna 10 procent van alle opgewekte stroom in Nederland wordt opgewekt door zonnepanelen. Dit aantal gaat de komende jaren flink toenemen. 

Groene stroom is dus een flinke inhaalslag aan het maken. Momenteel zijn het vooral bedrijven die bijdragen aan de groei. Dit is simpel te verklaren. Bedrijven hebben meer kapitaal om een investering te doen. 

Toch hoeven huishoudens en particulieren niet achter te blijven. Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Het vereist een eenmalig bedrag. Dit heb je binnen een paar jaar terugverdiend. Daarna ga je jaarlijks op de energierekening besparen. Allemaal terwijl het milieu er beter van wordt.

Zonnepanelen aanschaffen

Bijdragen aan de Energietransitie is een verantwoorde beslissing. Je draagt letterlijk bij aan een betere wereld. Dit klinkt voor sommigen overdreven, maar het is wel de werkelijkheid. 

Zonnepanelen zijn de toekomst. Het is slechts een kwestie van tijd voordat elk huis in Nederland op groene stroom draait. Wie traditionele stroom blijft gebruiken, laat in feite kansen liggen. Namelijk om geld te besparen. Met zonnepanelen ben je hoe dan ook goedkoper uit. 

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Bij Mobisolar kan je vrijblijvend een voorstel ontvangen. Wil je ons toch liever spreken? Bel ons gerust voor een afspraak. We kunnen bij ons op kantoor afspreken, of we komen bij u thuis langs. Zo hebben we alle tijd om al uw vragen te beantwoorden. 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart