Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen in 2023?

Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Is het in 2023 te laat om nog te profiteren van de voordelen van zonnepanelen? Heeft u de boot gemist? Of is het kopen van zonnepanelen alsnog een slimme zet? Eerlijk is eerlijk. Vroeg investeren, kan in veel gevallen voordelig uitpakken. Ook bij zonnepanelen is dit het geval. Wie drie jaar geleden zonnepanelen kocht, heeft bepaalde voordelen gehad waar u nu minder lang van kunt profiteren. Betekent dit dat het aanschaffen van zonnepanelen minder aantrekkelijk is geworden? Bent u als consument in 2023 te laat? Terechte vragen, waar we eerlijke antwoorden op geven. 

Is het te laat om in 2023 in zonnepanelen te investeren? 

Nee, het is zeker niet te laat. Sterker nog, het is nog nooit zo aantrekkelijk geweest om zonnepanelen te kopen. Het is een rendabele investering die binnen een aantal jaar is terugverdiend. Wel is het zo dat u drie jaar als consument extra voordelen had, die u vandaag de dag niet heeft. Dat heeft te maken met de salderingsregeling. Deze regeling wordt namelijk afgebouwd. Dit betekent dat u vanaf 2025 elk jaar minder stroom mag terugleveren aan uw energieleverancier. Wie drie jaar geleden zonnepanelen kocht, heeft dus meer jaren gehad om te profiteren van het salderen. Wel is het zo dat de zonnepanelen tegenwoordig meer vermogen hebben. Zonnepanelen van nu wekken meer op dan die van drie jaar geleden. Koopt u nu zonnepanelen, dan heeft u dus ook voordeel ten aanzien van drie jaar geleden. U heeft namelijk meer vermogen per m2 op uw dak. Het is dus niet te laat om in zonnepanelen te investeren. Wilt u een lagere energierekening? Dan zijn zonnepanelen de enige oplossing. Per jaar 1000 euro besparen met zonnepanelen is met de huidige energieprijzen makkelijk haalbaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Het aantal zonnepanelen op uw dak speelt bijvoorbeeld een rol, maar ook schaduw, oriëntatie en de hellingshoek. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? Vraag dan een persoonlijke offerte aan. Wij kunnen voor u uitrekenen wat panelen voor u kunnen besparen. Geheel vrijblijvend, zo kunt u voor uzelf beoordelen of u het waard vindt.

Is 2023 een goed jaar voor zonnepanelen? 

Koopt u dit jaar zonnepanelen? Dan krijgt u extra voordeel ten opzichte van vorig jaar. Het kabinet heeft namelijk een wetswijziging doorgevoerd. En die is voor u als consument zeer voordelig. Het btw-tarief voor zonnepanelen is namelijk afgeschaft. Dit houdt in dat u geen 21 procent btw bovenop de aanschafprijs betaalt. Hierdoor betaalt u minder voor uw zonnepanelen. Is dit een goed jaar? Jazeker, want u hoeft minder geld te betalen. Overweegt u om zonnepanelen te kopen? Wacht dan niet te lang met het aanvragen van een offerte. Er is namelijk een wachttijd. De planning van onze monteurs zit de komende zes maanden vol. Veel Nederlanders willen zonnepanelen en de bestellingen lopen op. We helpen u graag zo goed mogelijk en zetten u op de planning. Wel is goed om de wachttijd in gedachten te houden. 

Waarom zou u geen zonnepanelen nemen?

Er is maar één reden om geen zonnepanelen te nemen. En dat is een lage bereidheid om een eenmalige investering te doen. Bent u op dit moment niet bereid geld te investeren in een lagere energierekening? Dan heeft zonnepanelen kopen geen zin. Zonnepanelen huurt of least u namelijk niet. U betaalt voor het materiaal en voor de montage. Hierbij kunt u zonnepanelen vooral als een investering zien. Vanaf het moment van realisatie gaat u meteen geld besparen. Afhankelijk van de energieprijzen bij uw leverancier, heeft u de investering in een aantaljaar terugverdiend. Bij Mobisolar ontvangt u altijd eerst een persoonlijk voorstel. U kunt via de website een offerte aanvragen. Hierbij geeft u uw adres op en de kilowattuurprijs van uw energieleverancier. Wij zoeken vervolgens uit hoeveel zonnepanelen u kunt kopen, wat de terugverdientijd is en hoeveel geld u per jaar bespaart. 

Hoeveel geld kunt u besparen met zonnepanelen?

Dit is natuurlijk de hamvraag. Wat levert een eenmalige investering mijn huishouden op? Er is goed en minder goed nieuws. Het goede nieuws is dat zonnepanelen een zeer rendabele investering zijn. De terugverdientijd is slechts enkele jaren. Missie geslaagd dus! Dan het minder goede nieuws. Het antwoord op bovenstaande vraag is namelijk niet in een exact getal uit te drukken. Er zijn talloze factoren die hierin meespelen. Een paar voorbeelden die van invloed zijn:

  • De energieprijs in uw contract
  • Het aantal zonnepanelen op uw dak 
  • De oriëntatie van uw woning richting de zon
  • Schaduwval rondom uw woning 
  • Hellingshoek van het dak 
  • Het aantal zonuren

Er zijn dus flink wat zaken die betrekking hebben op de terugverdientijd en het bedrag dat u jaarlijks gaat besparen. Het type woning speelt hierin een belangrijke rol. Hoeveel ruimte is er bijvoorbeeld op uw dak voor zonnepanelen? Gaat het om een plat, of schuin dak? En hoeveel zonlicht vangen de zonnepanelen dagelijks op? Deze factoren bepalen hoeveel zonnepanelen u kunt aanschaffen. Dit heeft weer effect op het investeringsbedrag en op de terugverdientijd. 

Persoonlijk voorstel ontvangen? Dat kan via deze link

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart