Terugverdientijd zonnepanelen 2024

Van 25 jaar terugverdientijd naar 6 jaar bij zonnepanelen. Hoe zit dat precies?

Zonnepanelen zijn opnieuw in de publiciteit. Volgens de nieuwe berekeningen van Milieu Centraal is de terugverdientijd voor zonnepanelen niet 25 jaar, maar 6 jaar. 

“Zonnepanelen veel goedkoper dan vorig jaar, terugverdientijd nu zes jaar,” kopte de NOS op maandag 4 december. In het bericht wordt verwezen naar de nieuwe berekeningen van Milieu Centraal. 

Eerder dit jaar schreef Milieu Centraal dat de terugverdientijd van zonnepanelen opliep tot 25 jaar. Aanleiding voor het bericht was de beslissing van energieleverancier Vandebron, die had aangekondigd kosten in rekening te gaan brengen voor consumenten die stroom terugleveren aan het net. Het leidde tot negatieve reacties. 

Inmiddels spreekt Milieu Centraal over geen 25 jaar, maar 6 jaar terugverdientijd. Volgens de voorlichtingsorganisatie is de investering in zonnepanelen sneller terugverdiend, dankzij de verlaagde aanschafprijs van een set panelen. 

Is er nieuwe informatie aan het licht gekomen, zijn er andere berekeningen gedaan, of zat Milieu Centraal er de eerste keer naast? Het is dat laatste. De terugverdientijd van zonnepanelen is namelijk al het hele jaar door gemiddeld zes jaar. 

 

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? 

Het aanschaffen van zonnepanelen vereist een eenmalige investering. Je schaft de panelen aan voor een bepaald bedrag en vervolgens bespaar je jaarlijks geld op de energierekening. Na een aantal jaar heb je de investering terugverdiend. Simpel, toch?

De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren. Persoonlijk stroomverbruik, de tarieven van een energiemaatschappij, de salderingsregeling, het aantal panelen op een dak en het aantal zonuren in een gemeente. In bovenstaand verhaal zijn de tarieven van de energiemaatschappij het belangrijkste. 

Bij het opwekken van zonne-energie lever je namelijk stroom terug aan het net. Aan het einde van het jaar wordt gekeken hoeveel stroom je hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd. Door stroom terug te leveren, heb je vervolgens een lagere rekening.

 

Hoe zit het met het terugleveren van stroom?

Dit jaar maakte energiemaatschappij Vandebron bekend dat ze een tarief gaat hanteren voor het terugleveren van stroom. In dit artikel gaven we toentertijd uitleg. Het komt erop neer dat stroom terugleveren spanning op het stroomnet zet en dat brengt voor een energiemaatschappij kosten met zich mee. 

Salderingsregeling 

Dan is er nog de salderingsregeling die mogelijk wordt afgebouwd. Salderen is een ander woord voor het terugleveren van stroom. Er is een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer om deze regeling tot 2030 stapsgewijs af te bouwen. Het idee hierachter is dat bezitters van zonnepanelen te veel terugleveren, wat hoge kosten voor de netbeheerders meebrengt. 

Onduidelijkheid 

Het is momenteel onduidelijk wat er met de salderingsregeling gaat gebeuren. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog goedkeuren, en de PVV – de winnaar van de verkiezingen – heeft aangegeven de salderingsregeling in stand te willen houden. 

 

Waar zijn de berekeningen van Milieu Centraal op gebaseerd?

Dan weer even terug naar het nieuwsbericht van de NOS en de berekeningen van Milieu Centraal. Eerder dit jaar schreef de organisatie dat de terugverdientijd op 25 jaar uitkwam. 

Waar ze dit op baseerden? Op een soort worst case scenario. Als 1) de salderingsregeling zou worden afgebouwd en 2) als energiemaatschappijen terugleverheffing zouden rekenen. Een scenario wat op dit moment nog hypothetisch is. 

Inmiddels schrijft Milieu Centraal dat de terugverdientijd op zes jaar ligt, in plaats van op 25, een verschil van maar liefst negentien jaar. Dit zou te danken zijn aan de gedaalde prijs van zonnepanelen. 

Twee verschillende berekeningen in minder dan drie maanden tijd. Schreeuwende krantenkoppen en een hoop verwarring. Wat klopt? 

 

Conclusie: de terugverdientijd is gemiddeld zes jaar 

De eerste berekening van Milieu Centraal klopt simpelweg niet, omdat de organisatie van verschillende scenario’s uitgaat die niet representatief zijn voor de werkelijkheid.

  • De salderingsregeling is nog niet afgebouwd en het is niet zeker of dit gaat gebeuren
  • Lang niet alle energiemaatschappijen hebben een terugleverheffing
  • De prijs van een set zonnepanelen varieert bij verschillende installateurs en leveranciers

Het klopt dat de prijs van zonnepanelen bij sommige installateurs omlaag is gegaan. Dit kan schelen in de terugverdientijd, maar bij een prijsdaling zou je als consument zo’n twee jaar terugverdientijd kunnen pakken, maar zeker geen negentien jaar. 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de terugverdientijd van zonnepanelen, de salderingsregeling of een ander onderwerp gerelateerd aan dit artikel? Neem vooral contact op met ons. We beantwoorden met alle plezier al jouw vragen!

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart