Zijn zonnepanelen nog een goede investering in 2024?

We kunnen er eigenlijk niet meer onderuit; duurzaamheid staat tegenwoordig nou eenmaal centraal. En dat is goed ook, natuurlijk. We kunnen met zijn allen het verschil maken. Ook jij.

Maar waar begin je? Zonnepanelen zijn vaak stap 1 in het verduurzamen van je huis. Maar waarom zou je voor zonnepanelen kiezen? En zijn zonnepanelen wel echt een goede investering? We leggen het je graag uit. We beginnen bij het begin;

Wat zijn zonnepanelen eigenlijk?

Zonnepanelen zijn heel kort gezegd grote platen die door het fotovoltaïsche effect energie opwekken uit zonlicht. In zonnepanelen zitten namelijk zonnecellen die als het ware de lichtdeeltjes uit zonnestralen plukken, waarna deze deeltjes gaan bewegen in het zonnepaneel. Uit deze beweging komt dus stroom. Gelijkstroom, zoals dat heet, is alleen nog niet bruikbaar voor in huis. Hoe maak je gelijkstroom dan bruikbaar? Hoor ik je denken. Nou; daar hebben we de omvormer voor. Die ruilt de gelijkstroom om voor wisselstroom. En daarmee kun jij je auto opladen, draai je je wasjes en kijk je tv. That’s it!

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben, zoals bijna alles, voor- en nadelen. We geven je beide, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken. Allereerst de voordelen van zonnepanelen;

  1. Geld besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen er écht voor zorgen dat je maandelijks geld overhoudt. Al helemaal met de recentelijke energieprijzen. Je krijgt namelijk een groot deel van de energie die je nodig hebt voor je huis rechtstreeks van je dak. Hiervoor hoef je dus geen energieleverancier te betalen. Lees in het verhaal van Fabian hoe hij jaarlijks €2000,- bespaart.

  1. Je woning stijgt in waarde door zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen er in de meeste gevallen voor dat je woning een beter energielabel krijgt, wat natuurlijk positief bijdraagt aan de waarde van je woning. Mocht je dus ooit je huis met zonnepanelen willen verkopen, kun je daar zo’n €5000,- meer voor krijgen.

  1. Financieel rendement door zonnepanelen is nu het grootst

Investeren in zonnepanelen is een goede keuze, aangezien je met zonne-energie je investering sowieso terugverdient mét positief rendement. Zonnepanelen geven namelijk een consistente opbrengst, waardoor dit een stabielere investering is dan bijvoorbeeld aandelen. Als je in deze tijd zonnepanelen aanschaft is de terugverdientijd maar liefst 3 á 4 jaar (!).

  1. Bijdragen aan een betere wereld met zonne-energie

Zonnepanelen zorgen ervoor dat je bijdraagt aan een betere en groenere wereld. Bij het omzetten van stroom in een zonnepaneel komt geen CO2 vrij, wat wel bij (fossiele) brandstoffen het geval is. Heb jij zonnepanelen? Dan help je dus mee met een verminderde uitstoot van CO2 én een duurzamere planeet.

En dan de nadelen van zonnepanelen. De meningen zijn hierover verdeeld en persoonsgebonden, maar dit zijn de nadelen die we het meest voorbij zien komen:

  1. Het uiterlijk van zonnepanelen

Niet iedereen vindt zonnepanelen op hun dak mooi. Het zijn natuurlijk wel moderne panelen, die niet op ieder dak esthetisch staan. We hebben daar wel een oplossing voor, de zonnepanelen die wij plaatsten zijn namelijk Full Black panelen. Deze zijn helemaal zwart én zwart afgewerkt. Ben je daar nog geen fan van, zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Gebruik dan bijvoorbeeld een schuurtje in de tuin om zonnepanelen op te leggen. Lees hier een klantverhaal waar het uiterlijk van zonnepanelen in eerste instantie een rol speelde.

  1. De investering van zonnepanelen

De aankoop van zonnepanelen is niet goedkoop, daar zijn we dan ook wel weer eerlijk in. Hoewel de terugverdientijd tegenwoordig erg ideaal is, blijven zonnepanelen wel gewoon een grote aankoop.

  1. Zonnepanelen en daktypes

Zonnepanelen moeten natuurlijk energie opwekken uit zonnestralen. Hierdoor hebben ze een specifieke hoekligging van 30 tot 50 graden, en passen zonnepanelen niet op elk daktype. We leggen hier uit welke daktype geschikt zijn voor zonnepanelen.

Dus; waarom zijn zonnepanelen dé eerste stap naar een duurzaam huis? Je verdient je investering met 3 á 4 jaar terug, mét positief rendement. Je bespaart vanaf dag 1 na plaatsing van je zonnepanelen al geld én draagt meteen bij aan een groenere, duurzame wereld. De zonnepanelen kun je later koppelen aan airco’s, laadpalen en thuisbatterijen. Alles om jouw woning helemaal te verduurzamen!

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart