De levensduur van zonnepanelen en de slijtage van onderdelen

Elk technologisch product heeft een vervaldatum. Niet letterlijk natuurlijk, maar het komt er wel op neer dat elk apparaat een aantal jaren meegaat. Dit geldt voor een zonnepaneel net zo goed als voor bijvoorbeeld een laptop. 

Het aanschaffen van zonnepanelen noemen we bij Mobisolar vaak een investering. Geld besteden om rendement te verdienen, dat is wat je doet. In feite is een set zonnepanelen een financiële belegging. Daarnaast investeer je niet alleen in een financieel aantrekkelijke toekomst, maar ook in een duurzamer milieu. 

Als zonnepanelen niet voor altijd meegaan, is de investering dan wel rendabel? Absoluut! Je begint meteen met geld besparen. En zijn de zonnepanelen op een dag toe aan vervanging? Dan doe je een nieuwe investering. Gelukkig is de levensduur van zonnepanelen vrij hoog.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Levensduur 

Over het algemeen gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Net als met andere apparaten wordt het exacte aantal jaren bepaald door een aantal factoren. Regelmatig onderhoud, de kwaliteit van de panelen, onverwachte schade waar je geen invloed op hebt: allemaal spelen een rol in de levensduur van zonnepanelen. 

Garantie 

Mobisolar levert zonnepanelen van de merken Trina Solar en Dassolar. De garantie op deze panelen ligt tussen de 10 en 25 jaar.. De service-garantie van Mobisolar ligt standaard op tien jaar. 

Kwaliteit 

De panelen van Trina Solar en Das Solar behoren al jaren tot de beste op de markt. Trina Solar is een Chinese merk en is een van de oudste fabrikanten in de wereld op het gebied van zonnepanelen. Das Solar is een Oostenrijks merk dat relatief nieuw op de markt is, maar in de afgelopen jaren flink aan de weg heeft getimmerd in Europa. Moederbedrijf Das Energy levert sinds 2016 panelen aan meerdere landen in Europa en behoort tot een van de snelst groeiende ondernemingen op de markt. 

Rendabiliteit 

Het is goed om te onthouden dat de genoemde 25 jaar een algemene indicatie is. In sommige gevallen kunnen de panelen langer mee. Een belangrijk aspect is de rendabiliteit. Oftewel de hoeveelheid energie die de panelen opwekken. 

De eerste tien jaar hebben zonnepanelen maximaal rendement, daarna begint het iets af te nemen. Tot twintig jaar renderen de panelen tot 90%, daarna daalt het tot zo’n 80%. Ook hier geldt dat de afname van verschillende factoren afhankelijk is. 

Hoe kan je de levensduur van zonnepanelen zo lang mogelijk houden? 

Monitoring 

Optimaal gebruik begint bij monitoring. Bij Mobisolar krijg je toegang tot een 24/7 monitoring app die de prestaties van de panelen bijhoudt. Afwijkingen of lagere prestaties zie je binnen een oogopslag. 

Onderhoud en reparatie

Loopt het vermogen van bepaalde zonnepanelen terug? Of wijkt dit af van eerdere opbrengsten? Trek dan meteen aan de bel en laat een monteur langskomen. Een defect onderdeel kan het rendement van de panelen flink belemmeren. 

Wat kan je zelf doen om zonnepanelen te onderhouden? 

Schoonmaken 

Producten gaan er over het algemeen niet op achteruit als je ze regelmatig schoonmaakt. Bij zonnepanelen is dit ook het geval. Gelukkig is de tijd die je hieraan kwijt bent minimaal. De panelen zijn namelijk zelfreinigend. 

Het is aan te raden om één keer per jaar de panelen schoon te maken. Dit kan je zelf doen, of door een glazenwasser laten doen – het voorjaar is hier het beste moment voor. Wacht niet te lang tot het midden in de zomer is, aangezien schoonmaken in de volle zon slecht is voor de panelen. 

Schade en vuil controleren 

Zonnepanelen liggen onbeschermd op het dak in de buitenlucht. Het kan dus een keer gebeuren dat er wat tegen de panelen aanwaait. Af en toe het dak controleren kan dus geen kwaad. Op schade door weersomstandigheden bijvoorbeeld, of op krassen en barsten. 

Meer lezen over het onderhoud van zonnepanelen? 

Eerder dit jaar behandelden we het onderhoud van panelen uitgebreid in dit artikel. Pak het er gerust nog eens bij!

Welke onderdelen zijn gevoelig voor slijtage? 

De omvormer 

Binnen een installatiepakket van zonnepanelen is niets zo belangrijk als de omvormer. Dit apparaat is de centrale schakel en regelt de algehele aansturing voor de panelen. Een omvormer is een soort computer die de opgewekte stroom omzet in wisselstroom. 

De levensduur van een omvormer is een stuk beperkter dan die van de zonnepanelen. Meestal is een omvormer na tien jaar toe aan vervanging. Wil je de omvormer zo lang mogelijk laten meegaan? Plaats deze dan niet in de buurt van water of vochtige plekken – dit lichten we toe tijdens de installatie. 

Panelen 

Ook panelen kunnen kapot gaan. Niet zozeer door sllijtage, maar door beschadigingen. Krassen en deuken zijn nou eenmaal niet altijd te voorkomen. Daarom is het aan te raden om de panelen te controleren, om verrassingen te voorkomen. 

Hoe zit het met de kosten van het onderhoud of schades? 

Service

Bij Mobisolar zien we onszelf niet als verkoper, maar als servicepartner. Dit betekent dat we na het installeren van de zonnepanelen standaard bereikbaar zijn voor vragen, storingen en reparaties. 

Garantie 

Uiteraard werken we met service-garantie. Dit betekent dat technische schade aan de panelen zelf vergoed en gerepareerd wordt volgens de garantieregels. Vergelijk het met schade aan een smartphone, een laptop of een auto: fabrieksfouten en schade door een externe factor zijn twee verschillende dingen. 

Schademeldingen 

Bepaalde zaken vallen niet onder garantie. Hierbij kan je denken aan schade die aan het huis en aan de panelen worden aangebracht. Valt er een boom op het dak en raken de zonnepanelen daarbij beschadigd? Of zorgt een lekkage voor schade aan de kabels? Dan komen we zo snel mogelijk langs om naar een oplossing te kijken. 

Verzekering 

Dit soort vormen van schade zijn vaak wel te verhalen op een inboedelverzekering. Het kan geen kwaad om dit met je eigen verzekering te controleren. Ook hier geldt: verrassingen zijn te voorkomen door je goed in te lezen. 

Hoe kan ik meer leren over het verbruik van zonnepanelen? 

Goede vraag! Dit artikel geeft in ieder geval een goede basis voor de levensduur van de panelen. Wil je meer leren? Je kunt ons altijd bellen voor vragen. En daarnaast hebben we hier op de website flink wat artikelen over zonnepanelen. 

De volgende artikelen zijn ook nuttig: 

Stroom opwekken buiten de zomermaanden 

Het terugleveren van stroom aan het net 

Zonnepanelen en de salderingsregeling 

Vragen of opmerkingen? 

We horen graag van je! Indien je nog geen zonnepanelen hebt, kan je via deze link een vrijblijvende offerte aanvragen. Heb je wel al panelen op het dak liggen van ons en heb je een specifieke vraag? Bel ons gerust. We staan je graag te woord. 

We zijn bereikbaar op: 

0342-489 000 

En te vinden op ons bezoekadres: 

Kosmonout 26, Amersfoort 

Meer weten?

Kennismaken?

We nodigen je graag uit voor een kopje koffie of thee bij ons in de showroom. Liever bij jou thuis? Ook geen probleem! Plan direct een vrijblijvende afspraak in.

Bereken binnen 1 minuut wat je bespaart